13.8 C
Sarajevo

Obavezno pročitati

Par iz Švicarske posjetio BiH – shvatili su da je život kratak, prodali kuću i kupili kamion

Thomas i Regis živjeli su normalne živote. Solidni poslovi, obveze, uz poneko putovanje i izlet. Iz naše perspektive, s obzirom da se taj život događa u Švajcarskoj, rekli bismo: ne može bolje. Međutim, čovjeku nešto ne da mir i ponekad osjeti poziv da stvari učini drugačije i suštinski promijeni život. U ovom slučaju poziv je bio intenzivan, ai životne prilike su tako namjestile.

Plan je bio da se penzionišemo 2024. godine, ali ispalo je drugačije… Regis brat je 2020. godine umro od raka u 64. godini života. Bili smo tužni i šokirani, ali to je bila i točka kada smo se prelomili. Prodali smo kuću da bismo kupili kamion i imali sredstva za život i prestali smo raditi”.

Njihov kamion je stvarno prava putujuća kuća i specijalno je prilagođen za tu svrhu. Riječ je o modelu Scania R 370 XT 4×4. 500 litara dizela, dovoljno da prijeđe skoro 2.500 kilometara. Iza kabine je boks – specijalno konstruirana mala kućica za život sa kuhinjom, frižiderom, toaletom, tuš kabinom i rezervoarom u koji stane 300 litara vode! Dugačka je 5,2 metra, široka dva i po, sa dva metra visine. Tu nije kraj: na krovu se nalazi mala solarna elektrana jačine jednog kilovata, a tu su i dva bicikla i jedan skuter.

Dvoje Švicaraca kažu da su zaljubljeni u Bosnu i Hercegovinu, njene krajeve i ljude. Oduševljeni su ljepotom i čistoćom Une, Sane, Bune, izvorima i vodopadima Kravice, u Jajcu na Plivi… Sada su negdje kod Sarajeva.
“S Kupresa smo otišli na Cincar da vidimo divlje konje. Tu negdje smo malo oštetili i izgrebali kamion, ali zbog impresivnog zalaska sunca i divljih konja – vrijedilo je” .

“Kada se vozimo kroz BiH mnogi nam mašu kada nas vide – to nam se ne dešava u drugim zemljama. Imam osjećaj da smo dobrodošli i da smo među prijateljima. Mnogi nam, kada nas pronađu na društvenim mrežama, pišu preporuke gdje da idemo, šta da vidimo. Tako smo dospjeli na Ramsko jezero” , prepričavaju utiske iz BiH.

A gdje će putujuća kuća dalje?

“Još par nedjelja smo tu. Planiramo da vidimo ‘piramide’ u Visokom, Zvorniku, Trebinju, a zatim idemo u Crnu Goru, Albaniju i Grčku. Pred kraj godine se vraćamo u Švicarsku”.
U Bernu i dalje imaju stan u zgradi gdje živi njihova kćer i kada putuju po Europi, ponekad svrate kući, ali se brzo vrate “na točkove” i svoju malu kuću jer im počne nedostajati. “U kamionu postoji mehanizam koji krevet podigne do krova, a krov se može otvoriti – tako da spavamo ispod otvorenog neba. Ponekad ga zovemo: krevet sa 1000 zvijezda”.

Više članaka

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnoviji članci