Subota, 15 Juna, 2024
NaslovnicaOstalo4 godine zatvora zbog lažnih obećanja o kamionu sa vodonikom - osuđen...

4 godine zatvora zbog lažnih obećanja o kamionu sa vodonikom – osuđen Nikolin osnivač

Guranje kamiona niz brdo, sugerirajući da se radi o prototipu koji radi, pokazalo se kao veoma ozbiljan zločin. To pokazuje priča Trevora Miltona, osnivača Nikole, koji je upravo osuđen na četiri godine zatvora.

Čitava stvar se, između ostalog, tiče i sljedećeg oglasa, koji je objavljen na internetu već sedam godina. To sugerira rad prototipa vodonika, iako se u stvarnosti kamion jednostavno otkotrljalo niz dugačko brdo. Trevor Milton je, takođe, navodno tvrdio da njegova kompanija ima svoje elemente električnog i vodoničnog pogona, iako je u stvari morao da kupuje gotove komponente od kooperanata. Sve ovo zajedno značilo je da je bivši preduzetnik optužen da je doveo investitore u zabludu, izlažući ih veoma velikim gubicima. Na vrhuncu, dionice Nikole vrijedile su po 60 dolara, a kada je istina o njima izašla na vidjelo, vrijednost je pala ispod 2 dolara.

U juče završenom suđenju, tužilaštvo je tražilo do 11 godina zatvora. Međutim, Savezni sud je ovu kaznu smanjio na četiri godine zatvora. Istovremeno, sud je odbacio argumente advokata odbrane da je Trevor Milton jednostavno bio previše optimističan i previše entuzijastičan u pogledu razvoja svoje kompanije.

Jučerašnja presuda je nastavak odluke suda iz 2022. godine. Već tada je bivši preduzetnik proglašen krivim, iako nije određena kazna i nije preciziran postupak u kojem će ona biti izdržana. Osim toga, optuženi je mogao ostati na slobodi zbog lošeg zdravlja svoje supruge.

Za potpuno objašnjenje, želim da dodam da je Trevor Milton odmah nakon izbijanja skandala morao dati ostavku na upravljanje kompanijom koju je ranije osnovao. Iako je zadržao svoje dionice, zauvijek je izgubio poziciju u upravnom odboru. Nikola je tada djelomično došao pod kontrolu Iveca, što je kompaniji omogućilo razvoj kamiona koji rade. Iveco je također imao koristi od ovoga pripremajući električnu i vodikovu verziju S-Waya, službeno predstavljenu prošlog mjeseca. Međutim, početkom ove godine Iveco je odlučio da ne nastavi saradnju, pa su dve kompanije počele da se razilaze.

Zapravo radi Nikola Tre, sa Iveco komponentama:

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari