91-godišnji vozač kamiona i dalje radi – na putu je proveo 70 godina

Objavljeno:

Kada se kalendar za 2022. godinu završavao i Brian Wilson se bližio svom 91. rođendanu, Britanac je odlučio da… samo radi. Neposredno prije Božića uspio je proći obavezni ljekarski pregled koji mu je omogućio da nastavi da vozi kamione.

Rođen 1932. godine, Brian Wilson je imao brojne nastupe u britanskim medijima. Tada se očekivalo da će muškarac završiti karijeru u 90. godini, u decembru 2022. godine, kada su mu istekli ljekarski pregledi. O takvom scenariju razmišljao je i sam Britanac, ali je konačno u decembru zakazao pregled kod doktora i pregled prošao sa tako dobrim rezultatima da je odlučio da nastavi sa radom. Stoga je vrlo moguće da će u martu ove godine proslaviti 91. rođendan za volanom kamiona.

Cijela priča je još simboličnija jer će 2023. godine i Brian Wilson navršiti 70 godina radnog staža u civilnom saobraćaju. Karijeru je započeo 1953. godine kao vozač cisterne za kompaniju Esso. Jedva godinu dana kasnije pridružio se transportnoj kompaniji E. Wilsons & Son i tu je radio gotovo cijeli život, vozeći uglavnom jednodnevne rute i doživjevši pravu revoluciju u opremi. A ako to nije bilo dovoljno, već je vozio kamione, služeći u britanskoj vojsci od 1950. godine, kao vozač jedinice stacionirane u Zapadnoj Njemačkoj (tada novoformirane nakon završetka četverogodišnje savezničke okupacije).

Također je vrijedno napomenuti da je Brian Wilson još uvijek vozač sa punim radnim vremenom, pojavljuje se u bazama širom zemlje i ostaje u kamionu cijeli dan. Prošle godine se mogao vidjeti za volanom Iveco Stralisa s poluprikolicom, u bojama spomenutog E. Wilsons & Son. U to vrijeme služio je polaske u krugu od približno 240 kilometara od baze koja se nalazi u gradu Sheffieldu. Međutim, kada je ekipa BBC-ja srela veterana puta na početku ovog puta, on je bio za volanom starijeg i manjeg vozila, MAN M90 iz 1993. godine, ovog puta sa Wilsonovim imenom na kabini. Inače bi za većinu nas takav ČOVJEK danas bio staro vozilo, ali za Briana Wilsona je to već vozilo iz druge polovine karijere, neuporedivo udobnije od britanskih Albiona koji su se vozili sredinom prošlog stoljeća .

Ali kada će se ova jedinstvena priča završiti zasluženim odlaskom u penziju? Ovdje je vrijedno pojasniti da je u tako poodmakloj dobi vozač mogao dobiti ljekarsko uvjerenje samo na godinu dana. U decembru će Brian Wilson ponovo morati da odluči da li će nastaviti da radi ili će se povući. U slučaju alimentacije, čak ima i plan, želi da se preseli sa suprugom na Tajland, gdje mu živi sin. Za to vrijeme Britanac samo radi, smatrajući to toliko normalnim da ne namjerava ni da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, iako je nekoliko puta pozivan.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice