Nedjelja, 16 Juna, 2024
NaslovnicaNovostiAuto škola odustaje od retrovizora - još jedan "L" sa bočnim kamerama

Auto škola odustaje od retrovizora – još jedan “L” sa bočnim kamerama

Tema se odnosi na Holandiju, gdje se od 1. avgusta 2020. za obuku i vozačke ispite mogu koristiti kamioni sa kamerama umjesto retrovizora. Prvi centar koji se odlučio za takvu uslugu bila je škola Don Opleidingem. Tamo je 8. avgusta, tj. nedelju dana nakon promene propisa, prvi učenik stekao kategoriju C koristeći Actros bez ogledala.

Nakon ovog prvog Actrosa ubrzo su uslijedila još dva, uključujući i krutu šasiju i poluprikolicu. Zahvaljujući tome, Don Opleidingem je počeo da nudi obuku i ispite bez ogledala i za C+E kategoriju. Zatim, 2023. godine, kompanija je preuzela novi DAF XG+, koji nije bio samo lišen bočnih kamera, već su uklonjeni i manji retrovizori i zamijenjeni ugaonom kamerom. I kupovina bez ogledala tu nije završila, jer je prošlog petka u kompaniju stigao najnoviji Mercedes-Benz Actros L, takođe sa kamerama. Ovo je vozilo koje vidite na fotografijama.

Sve ovo zajedno čini da kamioni sa ogledalom jednostavno nestanu iz flote Don Opleidinga. Ali odakle taj naglasak na kamerama? Kako je sam predsednik škole objasnio prihvatajući novi Actros, ovo je direktan odgovor na sklonosti učenika. Kada mladi vozači isprobaju kamere na manevarski prostor, mnogi od njih ne žele da se vrate na retrovizore.

Naravno, činjenica je da tokom kursa vožnje nećemo doživjeti mnoge situacije iz svakodnevnog života. Nema borbe sa dugotrajnom vožnjom noću, a manje su bitni i vremenski uslovi. Takođe nema straha od kvara elektronike negde daleko od baze. Dakle, ovo može objasniti gornju situaciju. Međutim, sama činjenica postojanja ove vrste flote je prilično zanimljiva i može se smatrati pravim znakom vremena. Uostalom, prije samo šest godina kamere su bile iznenađujući novitet, a danas je sve više vozača koji nikada nisu imali posla sa ogledalima čak ni na vozačkom ispitu.

Na kraju ću vam dati neke općenite informacije o traktoru primljenom u petak. U pitanju je Mercedes-Benz Actros L 1845 sa zaista bogatom opremom. Imamo vazdušno oslanjanje na obe osovine, kožnu presvlaku sedišta, radar za mrtve tačke na desnoj strani rama i retki štitnik od sunca sa četiri reflektora. Tu je i najviša GigaSpace kabina, u kojoj je donji krevet pretvoren u prostor za sjedenje za dva dodatna učenika. U holandskoj industriji takve luksuzne konfiguracije nisu ništa neobično, jer ih lokalne škole smatraju magnetom za učenike. Štaviše, tamo je obuka jednostavno mnogo skuplja nego kod nas, što rezultira drugačijim budžetom za vozila.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari