Automatska mjerenja težine kamiona na glavnim putevima evrope – Veće kazne i pritvor za pretovar kamiona

Objavljeno:

Inspektori mogu stajati na svakoj kapiji, vage su skrivene ispod površine puta, mjere tijela se testiraju u policijskim automobilima, a tahografi šalju informacije na daljinu. Ukratko, današnji drumski saobraćaj je bukvalno oblepljen raznim vidovima kontrole. Uprkos tome, Brisel nastavlja da razvija nove metode, pokazalo je jučerašnje razmatranje Komiteta za transport i turizam Evropskog parlamenta.

Komitet se zalagao za strožiju kontrolu težine i dimenzija kamiona. U tu svrhu bi se na najvažnijim međunarodnim rutama postavili automatizirani kontrolni punktovi koji bi mogli ne samo vagati već i mjeriti kamion. Zahvaljujući tome, svako prekoračenje dozvoljene težine, dužine, širine ili visine bi se automatski otkrilo, što bi očigledno dovelo do pritvora ili novčane kazne.

Vage za predselekciju, poznate u Evropi dugi niz godina, mogle bi se koristiti za mjerenje mase. Kada je u pitanju provjera dimenzija, ovdje bi dobro došli specijalne kamere, koje Nijemci već testiraju na policijskim automobilima. Oni mogu odrediti, na primjer, visinu poluprikolice do centimetra.

Predlozi se ne završavaju sa ovim automatizovanim tačkama. Članovi odbora takođe žele širu upotrebu sistema daljinske komunikacije, kao dijela tehnologije koja se zove Politika inteligentnog pristupa. U tom slučaju bi se odabrane dionice puta, na primjer u gradskim centrima ili tunelima, nadzirale posebnim telematskim sistemom. Njime bi se provjeravalo da li je prevoznik dobio pravo da putuje na datoj relaciji sa određenom vrstom vozila, u određeno vreme i sa određenim parametrima. Međutim, ukoliko bi se otkrile nepravilnosti, sistem bi automatski prijavio kršenje propisa.

Gore navedeni prijedlozi dio su rada na paketu za ekološki prijevoz tereta. Za sada se ne zna kada će i da li će stupiti na snagu, jer je još potrebno odobrenje Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije u punom sastavu. To može biti pitanje mjeseci ili čak godina.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice