Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaNovostiBjelorusija zatvara granicu za poljske kamione

Bjelorusija zatvara granicu za poljske kamione

Državljani Poljske moći će da uđu i izađu iz Bjelorusije samo na “poljsko-bjeloruskoj granici”. Ovako su beloruske vlasti reagovale na zatvaranje graničnog prelaza Bobrovniki (Berestovica). To znači da traktori poljskih transportnih kompanija neće moći da koriste kontrolne tačke na granici Belorusije sa Litvanijom i Letonijom.

Nakon što je Poljska odlučila da zatvori jedan od svojih graničnih prelaza sa Bjelorusijom, Bjelorusija je u petak rekla da ograničava ulazak poljskih kamiona na bjelorusku teritoriju i najavila slanje poljskog oficira za vezu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije pozvalo je poljskog otpravnika poslova kojem je navelo da je odluka Varšave da zatvori jednu od tri granične tačke s Bjelorusijom “jednostrana” i “nehumana”.

Uzimajući to u obzir, Minsk je naznačio da će od sada poljski kamioni koji prevoze robu moći da ulaze i izlaze sa teritorije Bjelorusije samo preko njihovih zajedničkih granica, a ne preko trećih zemalja – Litvanije i Latvije.

Sva odgovornost za pogoršanje uslova rada njihovih prevoznika snosi inicijator restriktivnih mera, odnosno aktuelna poljska vlada“, navodi se u saopštenju Ministarstva Belorusije.

Minsk je također rekao da će smanjiti ovlašteni broj osoblja u poljskom konzulatu u Gardineru kako bi odgovarao broju osoblja bjeloruskog konzulata u Bialystoku, što znači protjerivanje poljskih diplomata iz Bjelorusije.

Bjeloruska strana također ne vidi smisao u tome da oficir za vezu Poljske granične službe i dalje ostane na teritoriji zemlje“, saopštilo je ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da ministarstvo “zadržava pravo da preduzme ozbiljnije kontramjere”.

Poljska će preduzeti odgovarajuće mjere

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski je kasnije na Tviteru napisao da će “ukoliko bjeloruske vlasti ne odustanu od svojih planova i ne provedu ograničenja za poljske prijevoznike koja su najavili, Poljska poduzeti odgovarajuće mjere protiv bjeloruskih prijevoznika”.

Poljska je prošle sedmice objavila da zemlja zatvara granični prelaz Bobrovniki iz razloga “državne sigurnosti”. Odluka je donesena dan nakon što je bjeloruski sud osudio poljsko-bjeloruskog novinara Andrzeja Pochobuta na osam godina zatvora zbog kritičkog pisanja o režimu predsjednika Aleksandra Lukašenka.

10. februar Poljski premijer Mateusz Moraviecki najavio je da ne isključuje mogućnost zatvaranja i drugih graničnih prelaza sa Bjelorusijom.

„Bjelorusija igra na način na koji igra Kremlj“, a takvo ponašanje „postaje sve opasnije za nas, Ukrajinu i Evropu“, rekao je Moraveckis.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari