Naslovnica Blog

Teret je prošao pravo kroz kabinu – poučna priča sa japansko-nemačkim kamionom

0

Kao upozorenje vozačima, australijska transportna inspekcija NHVR objavila je seriju veoma otkrivajućih fotografija. Prikazane su posljedice nepropisno osiguranog tereta, ne samo kada je teret nedovoljno osiguran, već i kada se koristi pogrešna prikolica.

Ovaj nepoznati kamionje Fuso Shogun, koji kombinuje Mercedes Actros MP4 tehnologiju sa mnogo jeftinijom japanskom karoserijom. Tegljač je bio pričvršćen za tipičnu australijsku poluprikolicu s ravnim platformama, koja je umjesto punog zaštitnog zida imala samo laganu rešetku, a zatim je na nju stavljen teret drvenih dasaka, naslaganih visoko i pričvršćenih običnim pasovima.

U jednom trenutku, vozač Fuso Shoguna morao je naglo zakočiti, a daske su se pomjerile na prikolici, slomile rešetku i udarile u zadnji dio kamiona. Automobil je udario uglavnom u desnu stranu, odnosno onu koju je zauzeo vozač u Australiji, a japanski kokpit mogao je pružiti vrlo ograničenu zaštitu. Prostor za spavanje je izuzetno kratak, a stražnji zid ima dodatno ostakljenje.

Daske su lako probile i zadnje i vjetrobransko staklo, prolazeći pravo kroz kamion. Kao što možete vidjeti na fotografiji, neki od njih su se nalazili tik uz volan, naslonjeni na komandnu tablu. Osim toga, metalna obloga kabine je bila jako zgnječena, a desna strana vreće za spavanje se pomjerila na područje sjedišta. Ono što je još više iznenadilo je da je vozač sam napustio prikolicu kamiona i da nije teže povrijeđen.

Tipična laka poluprikolica s ravnom platformom:

 Kinezi su predstavili novi najmoćniji Kamion na svijetu (800ks)

0

Krajem 2022. Kinezi su predstavili novi najmoćniji tegljač na svijetu. Shacman X6000, opremljen 17-litarskim Weichai WP17H motorom, bio je prvi u industriji koji je postigao simboličnu vrijednost od 800 KS. Štaviše, nakon šest mjeseci prikazana je još snažnija verzija, koja razvija 840 KS. Ali da li su tako moćna vozila zaista počela da dolaze do kupaca? Odgovor na ovo pitanje je skup na gornjoj fotografiji.

O cijeloj temi se ćutalo oko godinu dana. Međutim, početkom februara, Shacman je organizovao svečani događaj tokom kojeg je nekoliko stotina zvaničnika uručen prvi serijski kamion sa motorom WP17H. Ispostavilo se da je to verzija od 800 konjskih snaga sa maksimalnim obrtnim momentom od 3.750 Nm, koju je naručio prevoznik iz malog grada Shangqiu (180.000 stanovnika) u Kini, koji se nalazi u centralno-istočnom dijelu zemlje.

Motor od 800 konjskih snaga, sa linijskim šestocilindričnim dizajnom, isporučen je sa 16-brzinskim brzim automatskim mjenjačem i dvije pogonske osovine Hande. Dakle, ovdje imamo raspored 6×4, tipičan za kineski transport na velike udaljenosti. Pozadi je bila pričvršćena djelomično otvorena prikolica s visokim bokovima i okvirom za ceradu koja se može skinuti. U kineskom transportu, ovako nešto se smatra univerzalnom karoserijom, koja se koristi u slične svrhe kao i naše “zavjese”.

Zašto ga je neko kombinovao sa tako moćnim motorom? Ovdje je vrijedno napomenuti da su ova vrsta poluprikolica, sa tri osovine na blizancima, obično dizajnirana u Kini za teret od 50 tona. Sami Kinezi su takođe poznati po rekordnom preopterećenju vozila, koje često prelazi 100 ili 150 tona. Iako predstavljeni set ima standardne dimenzije, može se koristiti u zaista teškom transportu.

Shacman X6000 iznutra

Zanimljivo je da je tokom zvaničnog objavljivanja, Shacman pohvalio ekonomičnost svog vozila. Prema njegovim proračunima, traktor od 800 konjskih snaga će obavljati transportne poslove 17,6 posto efikasnije jer neće usporavati na brdima. U uslovima na daljinu, to znači uštedu od sat i po na svakih 1.000 kilometara. Potrošnja goriva na zahtjevnim planinskim rutama trebala bi biti 3,3 posto manja od prosjeka industrije, koju postavljaju traktori snage 400-500 KS.

Kada će biti prva isporuka snažnije verzije, one sa 840 KS? Shacman još ne spominje ovu temu. U međuvremenu, podsjetio bih da se nedavno u Evropi dogodila i izuzetno snažna premijera, u vidu novog Volva FH16 780 . Iako je ovo vozilo inferiorno u odnosu na Shacman po snazi, nadmašuje ga u pogledu obrtnog momenta. U slučaju Šveđana, ovaj parametar je rekordnih 3.800 Nm, što znači fantastičnu dinamiku pri nižim obrtajima.

Vrijeme je da promijenite tahografe – ako to ne uradite čekaju vas hiljade kazni

0

Evropske transportne kompanije od 1. januara naredne godine bit će zaprijećene hiljade kazni ako u toku ove godine stare tahografe u kamionima ne zamjene pametnim tahografima druge generacije. Ukoliko se tahografi ne mijenjaju, kamionu će biti potpuno zabranjeno obavljanje međunarodnih transporta.

U avgustu 2020. godine stupila je na snagu uredba Evropske komisije prema kojoj su sva teretna vozila teža od 3,5 tone i autobusi prvi put registrovani u Evropskoj uniji (EU) morali biti opremljeni pametnim tahografima druge generacije.

Prema riječima generalnog sekretara “Linave” Zenona Buivydasa, pitanje izmjene tahografa trebalo bi da bude uvršteno na listu prioriteta ove godine posebno za one transportne i logističke kompanije koje imaju traktore starije od nekoliko godina

  • „Želimo da podsjetimo sve transportne i logističke kompanije i vozače da je prema Paketu mobilnosti ova godina posljednji prelazni period kada svi stari analogni i digitalni tahografi moraju biti zamijenjeni pametnim tahografima druge generacije. Od 2025 1. januara bez njih neće biti moguće obavljati međunarodne transporte, a one kompanije koje rizikuju mogu dobiti ogromne kazne od više hiljada eura”, kaže Z. Buivydas. 

Valdas Kazlauskas, šef odjela za teretni transport Linave, kaže da vozači kamiona moraju obratiti pažnju i na to kako će se određene važne stvari promijeniti kada putuju na međunarodnim linijama zajedno sa pametnim tahografima druge generacije . Prema njegovim riječima, posebno značajnih promjena biće u vezi sa prelaskom granica zemalja EU, utovarom i istovarom tereta.

  • “Jedna od važnijih promjena je prelazak granice zemlje EU. Ranije, prije pojave novih tahografa, nakon prelaska granice jedne od zemalja EU, vozači su morali stati i ručno ući na lokaciju na kojoj su ušli u tahograf. Pa, novi tahografi to rade automatski – pomoći će automatsko određivanje lokacije kamiona”, kaže V. Kazlauskas.

Druga vrlo bitna promjena je da utovar i istovar tereta kamiona ranije nije zabilježen u tahografu . Uz pametni tahograf druge generacije, pojavile su se i nove funkcije, tako da će vozač morati da unese ove podatke u tahograf.

  • „Ovo je veoma važna inovacija koja se do sada nije dogodila. Stoga ohrabrujemo vozače da se unaprijed zainteresuju za promjene i da se pravilno pripreme kako kasnije ne bi došlo do neprijatnih neugodnosti“, – dijeli važne novine V. Kazlauskas, također podsjećajući da iz ovoga m. 31. decembra, dnevni režim rada i odmora vozača u tahografu će se kontrolisati za tekući dan i prethodnih 56 dana umjesto 28 dana.

Evropski parlament odobrio je zakon koji bi omogućio oduzimanje vozačkih dozvola Vozačima Kamiona u svim zemljama EU

0

Zastupnici u Evropskom parlamentu su rekli da bi trebalo zabraniti vožnju širom EU zbog ozbiljnih saobraćajnih prekršaja, poput prekoračenja brzine ili vožnje pod utjecajem alkohola. Ukoliko se ova pravila primjenjuju, prevoznici čiji su vozači počinili teške saobraćajne prekršaje suočiće se sa ozbiljnim problemom. Ako se izgubi autoritet, takav podređeni će izgubiti mogućnost da radi.

Trenutno, ako vozač izgubi vozačku dozvolu zbog saobraćajnog prekršaja u zemlji EU koja nije ona koja je izdala vozačku dozvolu, u većini slučajeva vozačka dozvola se gubi samo u zemlji u kojoj se prekršaj dogodio . U međuvremenu, u njegovoj zemlji, kao i u ostatku EU, on ne podliježe nikakvim ograničenjima.

“Kako bi se osiguralo da se suspenzija, ograničenje ili oduzimanje vozačke dozvole primjenjuje u svim zemljama Zajednice, nova pravila zahtijevat će da se o odluci obavijesti država EU koja je izdala vozačku dozvolu”, navodi se na web stranici Evropskog parlamenta.

Osim toga, poslanici Evropskog parlamenta predložili su da se vožnja bez važeće vozačke dozvole uvrsti na listu teških prekršaja zbog kojih se može oduzeti pravo na vožnju. Na ovoj listi se već nalaze prekršaji poput vožnje pod dejstvom alkohola ili izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

  • “Prekoračivanje brzine od 50 km/h.” je i jedno od težih kršenja saobraćajnih pravila, za koje se može oduzeti pravo na vožnju. Europarlamentarci su postavili niže ograničenje brzine u naseljima, što znači da ako prekoračite ograničenje brzine na ovim putevima za 30 km/h. možete izgubiti vozačku dozvolu ili ona može biti privremeno suspendovana”, navodi Evropski parlament.

Prema Nacrtu zakona o dejstvu određenih zabrana upravljanja vozilima širom EU (usvojen sa 372 glasa “za” ), zemlje Zajednice će se u roku od 10 radnih dana morati međusobno informisati o odlukama o oduzimanju prava vozača. Zatim će se u roku od 15 radnih dana odlučiti hoće li se zabrana vožnje primjenjivati ​​u cijeloj Uniji. U međuvremenu, diskvalifikovani vozač treba da bude obavešten o konačnoj odluci u roku od sedam radnih dana.

  • „Uvjeren sam da će ova direktiva pomoći ne samo da se smanji broj saobraćajnih nesreća, već će doprinijeti i da građani voze odgovornije, poštuju pravila i snose posljedice njihovog kršenja, bez obzira u kojoj se zemlji EU nalaze. ulazak“, rekao je Petar Vitanov, poslanik u Evropskom parlamentu, koji je bio govornik ovog projekta.

Međutim, da bi opisane odredbe stupile na snagu još uvijek je potrebno dobiti odobrenje Evropskog vijeća. Stoga je vrlo vjerovatno da će pitanje ovih pravnih akata biti riješeno već u novom Evropskom parlamentu. Jer imamo izbore u junu.

Wabererova aplikacija motivira vozače da usvoje ekonomičniju vožnju

0

Waberer's očekuje da će uštedjeti 900 tona emisije ugljičnog dioksida godišnje u sektoru međunarodnog transporta putem svoje vlasničke mobilne aplikacije koja prati i ocjenjuje stil vožnje vozača.

Novorazvijena mobilna aplikacija mađarske kompanije za logistiku i drumski transport Waberer's ima za cilj da ohrabri vozače da voze na ekološki i ekonomski osviješten način.

Aplikacija analizira vozačev stil vožnje i daje specifične, personalizirane savjete koji će im pomoći da efikasnije koriste gorivo.

Prema navodima kompanije, aplikacija će u početku biti lansirana u segmentu međunarodnog transporta, a u drugoj polovini godine biće proširena i na domaći transport.

Aplikacija procjenjuje nekoliko aspekata: prati korištenje tempomata, slobodnog hoda i efikasnog kočenja.

Vozači dobijaju bodove na osnovu njihovog učinka i dobijaju dnevne, nedeljne i mesečne analize za praćenje njihovog napretka. Možda je najveći poticaj za vozače da koriste aplikaciju bonus za uštedu goriva koji dobiju.

“Aplikacija je vrlo detaljna, ne možete je bolje objasniti, sviđa mi se kako izgleda, transparentna je, jednostavna za korištenje, koristit ću je u budućnosti”, rekao je Wabererov vozač János Nagy.

 Ne samo da doprinosi stalnom poboljšanju stila vožnje, već indirektno smanjuje emisiju štetnih gasova Waberer's grupe smanjenjem potrošnje goriva, pa ova inicijativa promoviše i ekološki osviješten rad, dodaju iz kompanije.


Nesreća sa smrtnim ishodom na D8 u blizini Praga. Sudarili su se kamioni i kombi

0

Tragična prometna nesreća dogodila se u UTORAK na autocesti D8 u blizini glavnog grada. Na licu mjesta intervenirale su sve komponente integriranog sustava spašavanja, jedan od vozača nije preživio nesreću.

O nesreći obavijestila je policija nešto iza pola tri poslijepodne na društvenoj mreži X. Na prvom kilometru autoceste u smjeru Teplica sudarila su se dva kamiona i kombi.

“Nažalost, niti jedna osoba nije preživjela nesreću. Šaljemo mrtvozornika na mjesto događaja”, naveli su Srednjočeški spasioci. Prema policijskim službenicima, vozač kombija je poginuo kada se s leđa zabio u jedan od kamiona.

Autocesta je morala biti zatvorena u smjeru Teplica. Prema web stranici dopravniinfo.cz, pretpostavlja se da će ograničenja prometa trajati do 18 sati.

Skupo i štetno: navike vozača kamiona za koje ćete morati platiti kaznu u inostranstvu

0

Tokom ljetnih vrućina, vozač kamiona nastoji uključiti klima uređaj prije puta, obuti otvorene sandale i ispružiti lakat prozor. Ali u nekim zemljama EU možete dobiti kaznu za ovo. Šta je dozvoljeno i kada ćete morati da platite?

Pažnja na put

Jedenje, piće, slanje poruka, telefonski razgovor, pušenje – sve ovo smeta u vožnji. Svaki vozač je dužan da se potpuno koncentriše na put, jer nepažnja u saobraćaju može imati ozbiljne posledice.

Cigareta za volanom može postati odlučujuća distrakcija. Ako se dogodi nesreća, to može biti skupo za pušače, jer će tada morati biti odgovorni za veliki nemar.

U Njemačkoj pušenje tokom vožnje nije zabranjeno.

U Španiji, svako ometanje tokom vožnje koje ugrožava sigurnost na putu je kazna do 200 eura i to se odnosi i na pušenje kao da pijete kafu ili jedete sladoled.

Štetni opušci

Neoprezno bacanje cigarete iz kamiona u Njemačkoj ne samo da zagađuje okoliš, za to postoji kazna iz predostrožnosti od 20 do 50 eura, ali takođe predstavlja opasnost.

Tokom brze vožnje, motociklista se može uplašiti, pasti i ozlijediti se, zbog čega je pušač kriv za nanošenje tjelesnih ozljeda iz nehata. S druge strane, ljeti može izazvati čak i šumske požare. A ovo je već krivično djelo koje može dovesti do osude za ubistvo iz nehotice.

U Španiji postoji kazna od 200 eura za ovo. Kazna može biti mnogo veća ako izazove požar.

Sa povetarcem

U sunčanoj Italiji postoji pravilo za vozače – ne palite klimu prije nego krenete u vožnju, inače možete biti kažnjeni. Ovo stoji u tekstu zakona:od 223 do 444 eura

Zabranjeno je ostaviti motor da radi kada je vozilo parkirano kako bi se održala rad klima uređaja u samom vozilu."

Bez ruku

U Španiji sa 80 eura može biti kažnjen svako ko gurne ruke ili laktove kroz prozor na nekoliko minuta. U Italiji je kazna za to od 41 eura do 168 eura .

U Njemačkoj Saobraćajna pravila čak ni ne zabranjuju vozačima da razgovaraju telefonom bez pomoći ruku, tako da nema kazne.

U Njemačkoj za to nema kazne prema StVO-u, ali svako ko ne nosi odgovarajuću obuću tokom vožnje treba to očekivati u slučaju nezgode morat će platiti dio svojih troškova.

Prema BG Verkehr-u, svako ko profesionalno vozi mora nositi odgovarajuću obuću koja pokriva stopalo tokom vožnje (§ 44 stav 2 Uredbe o sprječavanju nesreća “Vozila” – Uredba DGUV-a 70). Na primjer, sandale (bez naramenica), navlake za cipele ili klompe nisu prikladne.

U Španiji i Francuskoj situacija je drugačija. Vožnja bez obućeje strogo zabranjena u obje zemlje i košta ako vas zaustavi policija.od 80 do 90 eura

Čuj sve

U Španiji su sve vrste slušalica i slušalica zabranjene tokom vožnje. Svako ko ovo zanemari može računati na kaznu od 200 eura.


Kamion izletio s vijadukta – niske barijere nisu spasile vozača

0

U subotu ujutro oko 7.30 dogodila se tragična nesreća na njemačkoj autocesti A38. Kamion je pao s nadvožnjaka autoceste, a poljski vozač preminuo je na mjestu.

DAF XF105 s prikolicom, kretao se u subotu ujutro prema istoku, vozeći A38 prema Leipzigu. U blizini čvora Roßla vozač je izgubio kontrolu nad vozilom, kamion je skrenuo udesno i zabio se u barijere na rubu vijadukta. Nakon toga DAF je pao s visine od nekoliko metara i udario o tlo lijevom stranom kabine.

Nažalost, 46-godišnjem vozaču iz Poljske nije bilo spasa. Muškarac je preminuo na mjestu događaja. Zašto je kamion skrenuo udesno? Zašto su tragovi vodili iz središnje trake i zašto su pokazivali oštar zaokret udesno? Službeni odgovor na ovo pitanje nije dat, jer je predmet policijske istrage. 

Jedno je sigurno – godinama postoje tehnologije za sprječavanje takvih tragedija, ali nažalost još uvijek nisu očite u europskom prometu. Ovdje mislimo na skandinavske barijere, visoke metar i pol, opremljene s tri šine. Za razliku od niskih barijera na A38, ovako nešto bi zapravo moglo zaustaviti kamion, posebno relativno lagan i nizak.

5 razloga zašto je dobro biti vozač kamiona

0

Biti vozač nije glamurozan posao, ali roba se mora transportovati. Danas, više nego ikada su potrebni vozači kamiona. Ipak, i ovaj posao ima mnogo prednosti.

  1. Sigurnost zaposlenja

Roba će uvek morati da se transportuje. Kako kompanije rastu tako im treba sve više vozača. Trenutno je ovo deficitno zanimanje. Bez obzira na deo države, vozači će uvek naći posao. Dobri vozači će zaista biti sigurni u svoju poziciju.

  1. Odlična zarada

Nema mnogo poslova gde uz malo obuke i iskustva možeš zaraditi kao neki koji su završili fakultete. Novajlije u poslu u Americi obično zarade 20-40.000 USD godišnje.  Nakon samo godinu dana rada plata može da poraste i na 50.000 USD. Kako je stalno manje vozača nego što je potrebno, mnoge kompanije su spremne da plate i više kako bi privukle dobre vozače, a takođe daju i bonuse. Sada je odlično vreme započeti karijeru vozača.

  1. Benefiti

Pored odlične plate, mnoge kompanije obezbeđuju i druge benefite svojim zaposlenima. Mnoge nude zdravstveno osiguranje, uključujući lekove i zubara,  penziono osiguranje i plaćeni odmor.

  1. Sloboda

Mnogi vozači rade sami pa ako volite da radite samostalno, ovo je pravi posao za vas. To vreme mogu iskoristiti da se unaprede pa tako mogu slušati audio knjige i predavanja i da nauče nešto novo.

  1. Fleksibilnost

Vozači su potrebni širom Amerike pa tako oni mogu lako da se presele u drugi grad ili državu. Vožnja kroz celu državu pruža mogućnost da se vide različiti predeli. Neke kompanije nude vozačima da izaberu rute koje žele.

Srbija: Vozači kamiona i autobusa od Ponedeljka pod lupom saobraćajne policije

0

Vranje – Iz MUP-a Srbije najavljeno je da će pripadnici saobraćajne policije na području Srbije od 19. do 25. februara sprovoditi međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Kako je saopšteno iz MUP-a, tokom akcije, koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija usmeravaće patrole prvenstveno na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila.

Poseban akcenat biće na kontroli poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kao i prevoza tereta i ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa”, navodi se u saopštenju.

Analize saobraćajnih nezgoda u 2023. godini pokazuju da su teretna vozila učestvovala u 5.535 saobraćajnih nezgoda, od kojih su gotovo dve trećine izazvali upravo vozači kamiona.

S druge strane, autobusi su učestvovali u 1.553 saobraćajne nezgode, od kojih su oko trećinu izazvali vozači autobusa.

Saobraćajna policija je u istom periodu, u kontroli saobraćaja, otkrila oko 132.000 prekršaja koje su izvršili vozači teretnih vozila i 5.200 prekršaja koje su učinili vozači autobusa, piše u saopštenju MUP-a.

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice