Četvrtak, 13 Juna, 2024
Naslovnica Blog

Kamiondžija iz BiH sletio s puta u Italiji: Kamion završio u kanalu

0

Državljanin BiH (30) lakše je povrijeđen kada je, izgubivši kontrolu nad vozilom, sletio sa puta, a kamion se prevrnuo na desnu stranu.

Sve se desilo na državnom putu nedaleko od italijanske Ravene.

Kako prenose italijanski mediji, vozač iz BiH je išao za Askoli gdje je trebao da isporuči robu. Za njim u koloni su isle i njegove kolege. Međutim, sasvim iznenada, on je izgubio kontrolu nad vozilom i sletio u jarak.

Vozači koji su išli za njim odmah su pozvali hitnu i spasilačke službe jer je djelovalo da je riječ o teškom udesu.Na lice mjesta odmah su izašli policija, hitna pomoć i spasioci. Međutim, vozač je uspio da sam izađe iz kabine i djelovao je nepovrijeđeno, prenose Nezavisne novine.

On je, ipak, prebačen u bolnicu gdje su mu izvršene detaljne pretrage. Raščišćavanje terena trajalo je nekoliko sati, a toliko je i saobraćaj na ovoj dionici puta bio obustavljen.

Slovenija:Zbog saobraćajne nesreće magistralni put A5 Maribor potpuno zatvoren

0

Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje javlja da se u četvrtak nešto poslije 8 sati na autoputu dogodila saobraćajna nesreća. Iz Prometno-informacionog centra saopćeno je da je autoput A5, Maribor – Pince, čvor Sv. Čvor Trojica – Lenart u smjeru Maribora, potpuno zatvoren.

Prije čvorišta Sv. Trojica u pravcu Maribora je zona zagušenja. Gužva je i na magistralnom i na paralelnom regionalnom putu.Obilaznica za privatna vozila je regionalnom cestom između Cerkvenjaka i Lenarta.

Saobraćajna policija u Sloveniji zaustavila KAMION sa prekoračenjem težine i potpuno potrošenim gumama

0

Utvrđeno je mnogo prekršaja, pa je vozilo isključeno iz saobraćaja.

U Sloveniji je ljubljanska saobraćajna policija zaustavila vozača kamiona najveće dozvoljene mase 3.500 kg. Vozilo je izvagano i utvrđeno je da je maksimalna nosivost vozila znatno premašena, jer je masa vozila čak 6200 kilograma.

Pored toga, policijski službenici su utvrdili da svi uređaji i oprema na kamionu nisu apsolutno ni u kom smislu sigurni za vožnju cestama i da su na njemu jako istrošene gume.

7 načina kako pokazati više poštovanja prema profesionalnim vozačima

0

Vozači kamiona obično rade duže nego ostali radnici.
Postoje neke stvari koje možemo učiniti kako bismo profesionalnim vozačima olakšali život dok su na putu i pokazali im da nam je važno ono što rade.

  1. Poštujte njihovo vrijeme

Vozači kamiona su vezani rokovima. Vrijeme je za njih dragocjeno, a duže kašnjenje može značiti da će provesti još jednu noć u kabini kamiona umjesto da budu kod kuće s obitelji.

Naravno, može se dogoditi da se to ne može kontrolirati, poput prometnih gužvi, ali se vrijeme može uštedjeti u područjima kao što su istovar i utovar tereta. Kao i svima nama ostalima – vrijeme je vozačima je dragocjeno.

  1. Platite ih pošteno

Tvrtke koje vozačima isplaćuju poštenu plaću imaju višu stopu zadržavanja kod istog poslodavca. Ako znaju da se njihove vještine i vrijeme cijene i dobro naplaćuju, obavit će posao na najbolji mogući način.

  1. Budite iskreni

Iskreno odgovarajte na pitanja. Kad kažete da će teret biti spreman u 10 ujutro, pobrinite se da je  spreman.

  1. Vrijeme kod kuće je važno.

Kao i svi, vozači kamiona cijene vrijeme s obitelji i prijateljima. Odvojite vrijeme da naučite vozačeve preferencije. Preferira li on/ona kraće ili duže ture? Pokušajte ih rasporediti u skladu s tim.

  1. Provjerite mogu li pristupiti objektima

Kada dođe vrijeme za istovar, pobrinite se da vozač može koristiti objekte i možda uzeti šalicu kave ili zalogaj. To je vrlo cijenjeno.

  1. Komunicirajte s njima

Dajte im do znanja da je u redu postavljati pitanja i iznositi svoje mišljenje.

  1. Riješite probleme.

Ako su vozači nečim nezadovoljni, važan im je rad na rješavanju problema.

Bez obzira radi li se o problemu upravljanja ili problemu opreme, vozači će cijeniti da se o njihovim problemima čuje. Oni će i dalje biti zadovoljni ako vjeruju da se prema njima postupa pošteno.

Presuda za požar na parkingu kamiona – pijani vozač zaspao pored šporeta

0

Zloupotreba alkohola tokom vikenda ponovo je na naslovnicama. Ovog puta govorimo o kažnjavanju vozača kamiona koji je zaspao sa upaljenim plinskim šporetom i time izazvao požar. 

Incident se dogodio u petak, 19. april 2023. godine uveče. 51-godišnji Ukrajinac se zaustavio na švajcarskom autoputu A2, stajao je na parkingu Autogrill Pratteln. Čovek je popio veliku količinu alkohola, počeo da podgreva hranu na plinskom šporetu, a zatim je zaspao zaboravivši da ugasi vatru.


Pijani vozač je uspeo da izađe iz kabine, ali je zadobio trovanje dimom i morao je da bude prebačen u bolnicu. Još tri osobe su zadobile lakše povrede koje nisu zahtijevale hospitalizaciju. Kamion krivca je potpuno izgorio, kao i kamion koji je stajao u blizini, a još nekoliko vozila je u manjoj mjeri oštećeno. Autoput je morao biti zatvoren za nekoliko sati spasilačke akcije, a finansijski gubici, uključujući oštećeni teret u prikolicama, procijenjeni su na približno 600.000 franaka. Po današnjem kursu, ovo je ekvivalentno 622.122 €.

Švicarski tužioci optužili su vozača da je “zapalio vatru zbog nemara”. Sada, više od godinu dana nakon ovih događaja, u ovom slučaju je donesena presuda i muškarac je proglašen krivim. Kažnjen je sa 3.700 franaka (3.836 evra), iako mu je odmah naloženo da plati samo 700 franaka (725 evra). Preostalih 3.000 franaka (3.110 eura) je uslovna novčana kazna.

Slovenija: NIJE USPJELO JER JE BIO PREVELIKI: KAMIONOM udario u podvožnjak željezničke pruge

0

Danas u 11.01 sati novogorički policijski službenici obaviješteni su o saobraćajnoj nezgodi I kategorije sa materijalnom štetom na putu IX. korpusa u Solkanu, u kojem je 44-godišnji vozač kamiona udario u željeznički podvožnjak.

Policijska uprava (PU) Nova Gorica saopštila je da je, prema do sada prikupljenim podacima, vozač vozio iz pravca bivšeg graničnog prelaza Solkan prema Solkanu.

Pritom nije uzeo u obzir saobraćajni znak za ograničenje visine željezničkog podvožnjaka te je zbog toga kamionom udario u podvožnjak ispod željezničke pruge .Policijski službenici PP Nova Gorica izdali su nalog za plaćanje uzroka saobraćajne nezgode zbog odgovornosti za izvršenje prekršaja iz Zakona o pravilima saobraćaja (nepoštivanje saobraćajne signalizacije) .

Saobraćajna policija u Sloveniji zaustavila KAMION sa prekoračenjem težine i potpuno potrošenim gumama

0

Utvrđeno je mnogo prekršaja, pa je vozilo isključeno iz saobraćaja.

U Sloveniji je ljubljanska saobraćajna policija zaustavila vozača kamiona najveće dozvoljene mase 3.500 kg. Vozilo je izvagano i utvrđeno je da je maksimalna nosivost vozila znatno premašena, jer je masa vozila čak 6200 kilograma.

Pored toga, policijski službenici su utvrdili da svi uređaji i oprema na kamionu nisu apsolutno ni u kom smislu sigurni za vožnju cestama i da su na njemu jako istrošene gume.

Dva vozača KAMIONA prema Hrvatskoj pokušali prokrijumčariti 930.230 komada različitih tableta!

0

Na graničnom prijelazu Batina 31.svibnja i 2. lipnja na graničnom prijelazu Ilok, kontrolno mjesto Principovac II, ovlašteni carinski službenici u suradnji s policijskim službenicima spriječili su pokušaje krijumčarenja 930.230 komada različitih tableta.

31. Maja 2024. godine, prilikom pregleda kamiona registarskih oznaka Republike Srbije kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, utvrđeno je oštećenje sredstava za prepoznavanje robe – užeta i cerade kamiona, za što je okrivljeniku izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 2.100 eura

Detaljnim pregledom tovarnog prostora, uz deklariranu robu, pronađeno je 9 kartonskih kutija i jedna vrećica u kojima se nalazilo ukupno 302.930 različitih tableta.

Isto tako, 2. lipnja 2024. godine prilikom pregleda vozila registarskih oznaka Republike Mađarske, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, u tovarnom prostoru specijalnog priključnog vozila za prijevoz stoke pronađeno je 8 kartonskih kutija u kojima se nalazilo ukupno 627.300 komada tableta.

Kako se navedene tablete iz oba slučaja nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, iste su zajedno s prekršiteljima predane policijskim službenicima na daljnje postupanje.

Nemački vozač kamiona je uhvaćen sa tuđom vozačkom karticom. Prijeti mu zatvor do 3 godine

0

Njemački vozač kamiona uhapšen je u Španiji jer je koristio tuđu tahografsku karticu. Ovakvo kršenje se smatra teškim ne samo u Španiji, već zakonodavstvo ove zemlje predviđa kaznu za prekršaj u vidu zatvora do 3 godine. Za ovaj rok propali vozač može otići u zatvor.

Kamion njemačke registracije zaustavila je 19. Aprila španska civilna garda na obali Kosta Blanke na autoputu AR-7 kod Torevijeje.

Nakon provjere kamiona, ustanovljeno je da kartica u tahografu ne pripada vozaču koji je za volanom. Dakle, vozač kamiona je optužen za prevarnu upotrebu dokumenta, što je veoma težak prekršaj koji se u Španiji tumači sa stanovišta krivičnog kod.

Dugolinijski vozač, 54-godišnji Nijemac, priveden je, oduzeta mu je tahografska kartica i kamion. Slučaj će biti razmatran na sudu, a za takve manipulacije predviđena je kazna do tri godine zatvora. Posebno će biti razjašnjeno pitanje saučesništva – nije poznato da li je osoba čiju je karticu koristio vozač znala za ove radnje.

Nepoštovanje ovih pravila ne samo da predstavlja značajnu opasnost u drumskom saobraćaju, već može doprinijeti i nelojalnoj konkurenciji u sektoru transporta“, komentirala je Civilna garda hapšenje vozača kamiona.


Napio se pa ukrcao u podvozje kamiona kako bi uštedio na taksiju, evo gdje je završio

0

Kako bi uštedio novac za taksi i besplatno se prevezao nekoliko desetaka kilometara, pijani Australac ugurao se u podvozje kamiona i tako se vozio nekoliko stotina kilometara.

Kada se ugurao u podvozje kamiona, 43-ogodišnjak je imao namjeru sići na nekom od crvenih svjetala na semaforima.

No vozač je uhvatio zeleni val što mu je omogućilo da nastavi voziti nekoliko stotina kilometara.

Međutim, završio je daleko u Queenslandu, izvijestila je novinska agencija AAP u srijedu.

Tek se nakon četiri sata kamion zaustavio i u tom trenutku je vozač u čuđenju ugledao kako slijepi putnik izlazi iz podnožja kamiona.

Putnik je morao platiti kaznu od 288 australskih dolara. Policija ga je potom odvela na željezničku postaju na dugo putovanje prema jugu.