Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaVijestiBritanci povećavaju kazne: kazna može biti i do 10 hiljada funti ako...

Britanci povećavaju kazne: kazna može biti i do 10 hiljada funti ako se na Kamionu nađe izbjeglica

Britanska vlada želi uvesti nove kazne za prevoz ilegalnih imigranata za samo mjesec dana. Kazna se može povećati i do pet puta za svakog imigranta! U stvari, to će biti praktično neizbježno.

Prošle sedmice, britanski ministar unutrašnjih poslova objavio je dokument u kojem predlaže reformu sistema kazni za prevoz ilegalnih imigranata – takozvane Clandestine Entrants Civil Penalty Scheme.

  • “Vlada je zabrinuta da je sistem neefikasan, jer vozači ne poduzimaju sve potrebne korake da osiguraju svoja vozila, a ilegalni imigranti i dalje koriste ove rute da bi došli do Britanije”, navodi se u dokumentu.

Statistika MUP-a pokazuje da je u finansijskoj godini 2020/21. u kamionima pronađeno 3.145 slučajeva ilegalnih imigranata, a sve to pored manjeg prometa zbog epidemije. Naredne godine broj incidenata vezanih za krijumčarenje imigranata porastao je na 3.838.

Kazne se povećavaju

Britansko ministarstvo obećava strože kazne za prevoz imigranata.

  • “Povećat ćemo kazne za slepe putnike sa 2.000 funti na 10.000 funti po imigrantu.Kazne se nisu mijenjale 20 godina.Vraćamo element odvraćanja u sistem”, napisao je ministar unutrašnjih poslova Robert Jenrick na Tviteru.

Maksimalna kazna će biti 10.000 funti po imigrantu. Za prvi slučaj krijumčarenja u posljednjih pet godina, odgovorna osoba bi bila kažnjena sa 6.000 funti (po imigrantu). Svaki dodatni incident će značiti 10.000 funti za svaku krijumčarenu osobu. Maksimalni ukupan iznos po imigrantu (tj. maksimalna novčana kazna za one koji su odgovorni i neosiguranje vozila) će porasti za 4.000 funti na 12.000 funti za prvi prekršaj i 20.000 funti za sve naredne prekršaje.

Osim toga, predviđene su i kazne za neispravno osiguranje vozila. To će prema tome biti 1.500 funti za prvi slučaj u posljednjih 5 godina, 3.000 funti za drugi, i 6.000 funti za treći i tako dalje. Ako je to kombinovana kazna, to će biti £3,000, £6,000 i £12,000.

Oslobađanje od kazne

Iako će visina kazne zavisiti od mnogih faktora, u većini slučajeva ih neće biti moguće izbjeći. I ono što je posebno važno za prevoznike – ne izbegavaju ih ni oni koji su uredno osigurali svoja vozila, a ne znaju ni da imaju slepe putnike.

  • “Jedina oslobađajuća okolnost (od kazne – prim. aut.) od osiguranja vozila je prinuda, odnosno ako je neko bio prinuđen da izvrši radnju koja je dovela do izricanja novčane kazne”, navodi se u dokumentu.

Srećom, postoji popust

Istina je, iako se u većini slučajeva kazna ne može izbjeći, ako mogu dokazati da je kamion osiguran i da su poduzeli sve potrebne korake (uključujući i prijavu neovlaštenog pokušaja otvaranja prikolice), onda se kazna može smanjiti .

Popusti na novčanu kaznu su mogući, između ostalog, ako je odgovorno lice član Programa akreditacije za građanske kazne. Ovo vam daje 50% popusta na kaznu. Dodatnih 50% popusta će biti moguće ako je odgovorna osoba vozač ili druga osoba prisutna prilikom ulaska vozila na ostrva (pod uslovom da je kamion propisno osiguran), a dodatnih 50% od početnog iznosa, prilagođeno osobama koje nisu prisutni kada se pravi ruta koji su, naravno, ispunili sve uslove osiguranja.

Slični popusti planirani su i za kazne zbog neadekvatnog osiguranja.

Stoga je moguće da vozači koji ispunjavaju oba uslova zajedno mogu izbjeći pojedinačne kazne za krijumčarenje imigranata. Što ne znači da prevoznik neće morati da plati nepropisno osigurano vozilo. Može se desiti i da se prevoznik izvuče sa novčanom kaznom, a ona padne na teret vozača. Do usvajanja nacrta ministarstva sigurno će biti predstavljena preciznija uputstva o tome.

Drugi faktor u obračunu kazni biće prihodi odgovornih lica u posljednja tri mjeseca prije krijumčarenja. Visina kazne ne može biti veća od prosječnog prihoda od tri mjeseca. Prilikom izricanja kazne državni sekretar uzima u obzir materijalno stanje i troškove dotične osobe.

Planirani popusti od kazni za preduzetnike

Veličina preduzećaGodišnji promet ili godišnji bilans stanjaBroj zaposlenih licaPlanirani popust od kazne (nakon popusta).
MicroManje ili jednako 2 miliona eura ili 2 miliona euraManje od 10 ljudi75%
MalaManje ili jednako 10 miliona eura ili 10 miliona euraManje od 50 ljudi50%
SrednjiManje ili jednako 50 miliona eura ili 43 miliona euraManje od 250 ljudi25%

Izvor: Sistem građanskih kazni za ilegalne imigrante/Uprava za unutrašnje poslove

Ministarstvo unutrašnjih poslova solidarno odgovara vozaču i vlasniku ili zakupcu vozila, čak i ako nisu imali saznanja o krijumčarenju ilegalnih imigranata. Čak i ako vlasnik ili zakupac ne primi pojedinačnu kaznu, on ili ona će biti odgovorni za plaćanje kazne vozaču.

Autori nacrta očekuju da će britanski parlament prihvatiti dokument za manje od mjesec dana, a on će stupiti na snagu 13. februara.

Industrija je ogorčena

Predstavnici britanskog logističkog sektora nisu oduševljeni najnovijom idejom te vlasti. Chris Yarsley, viši menadžer politike u Logistics UK, kaže da bi povećane kazne za prijevoz ilegalnih imigranata “mogle odvratiti ugovarače iz EU od putovanja u Britaniju”.

Organizacija računa na vladinu saradnju sa predstavnicima industrije, jer britanski lanci snabdevanja mogu biti u velikoj meri ovisni o trgovini sa Unijom i svaki poremećaj u ovoj oblasti će imati snažan uticaj na protok robe na ostrva.

Yarsley vidi tako značajno povećanje novčanih kazni koje ne rješava problem ilegalne imigracije, jer su i sami vozači i prevoznici žrtve krijumčara. Osim toga, navodi se da je nametanje kazni prijevoznicima koji su poduzeli sve moguće korake da minimiziraju rizik od ulaska ilegalnih imigranata u njihova vozila “nepametno”. Ističe da prevoznici i vozači treba da se bave zaštitom lanaca snabdevanja, a ne spasavanjem službenika za imigraciju, i ne bi trebalo da snose posledice grešaka ovih potonjih.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari