Danska dozvoljava kretanje 34-metarskih drumskih kompozicija

Objavljeno:

Prije dvije sedmice pojavila se informacija da će kamioni od 34 metra promijeniti status u Švedskoj . Lokalne vlasti odlučile su da dozvole njihovo trajno korištenje, čime je probni period završen u decembru ove godine. Danas su informacije o ovom pitanju stigle iz druge skandinavske zemlje. Ovoga puta to je Danska, gdje 34-metarski kamioni tek počinju svoju karijeru, ulazeći u fazu testiranja.

Dansko testiranje bi trebalo da počne 1. januara 2024. godine. Od danas pa nadalje, prvi prevoznici će imati pravo da na svoje tegljače prikače dvije poluprikolice pune veličine, stvarajući drumsku kompoziciju dužine 34 metra. U početku će postojati i posebna ruta koja povezuje grad Arhus i predgrađa Kopenhagena. Ovo je jedan od najvažnijih transportnih koridora u cijeloj zemlji u dužini od oko 300 kilometara.

U poređenju sa postojećim drumskim kompozicijama koji saobraćaju na danskim cestama, nove konfiguracije će biti najmanje 9 metara duže. Zbog toga nadležni najavljuju niz promjena u infrastrukturi i namjeravaju da odrede određene tačke za odvajanje kompozicija. Dodatni tegljač će moći da zakači drugu prikolicu sa drumskog kamiona za mogućnost putovanja izvan test rute ili jednostavno putem niže kategorije. S druge strane, Danci već razmatraju mogućnost proširenja projekta. Spominju sklapanje posebnog sporazuma sa Švedskom, koji će omogućiti kamionima od 34 metra da putuju na međunarodnim rutama. Teoretski bi mogli da stignu do Finske, jer ova zemlja prihvata i dvoprikolice.

Danski test će trajati najmanje pet godina. Nakon toga će se održati informativni razgovor i Danska će donijeti moguću odluku da dozvoli cestovnim vozovima od 34 metra za stalni saobraćaj.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice