Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloDesetine hiljada eura kazne za neovlašteno korištenje tahografa u Sloveniji

Desetine hiljada eura kazne za neovlašteno korištenje tahografa u Sloveniji

Slovenačka policija posljednjih dana provodi intenzivne preglede kamiona. Tokom ovih akcija uhvatili su nekoliko nesavjesnih stranih kamiondžija na autoputevima. U Sloveniji su velike kazne za neovlašteno korišćenje tahografa.

Zaposlenici specijaliziranog odjela za kontrolu saobraćaja na slovenačkoj mreži autoputeva zaustavili su, između ostalog, kamion Volvo stranog prijevoznika. Prilikom pregleda tahografa uz pomoć tehničke opreme utvrđene su nepravilnosti koje su potvrdile sumnju da uređaj ne radi kako treba i bilježi lažne podatke, saopšteno je iz policije.

Nakon toga, radi utvrđivanja sumnji, policijski službenici su izvršili detaljnu provjeru tahografa u ovlaštenoj radionici, gdje je potvrđeno da su uređaj za snimanje i njegove komponente modifikovani na način da su zabilježili pogrešnu brzinu i promijenili druge vrijednosti. . Promijenjen je senzor pokreta i ugrađen mikročip koji omogućava korištenje daljinskog upravljača za neovlaštene intervencije. Kao rezultat pregleda, pronađeni su i uklonjeni svi uređaji koji omogućavaju deaktiviranje tahografa.

Policija podsjeća da je u slučaju otkrivanja i potvrde kvara tahografa u Sloveniji predviđena velika kazna do 5 hiljada eura za vozača i do 24 hiljade eura za prevoznika.

Policajci su najavili da će nastaviti i intenzivirati napore da osiguraju sigurnost svih učesnika u saobraćaju na slovenskim cestama.

Kazna za nepravilnu upotrebu tahografa

Podsjećamo da su kazne za diranje u tahograf u Evropi ogromne, jer je ovo jedan od najtežih prekršaja na putu saobraćajna pravila. U zavisnosti od zemlje, maksimalne kazne se kreću od 500 eura (na primjer, u Litvaniji), do 13,8 hiljada euro (Češka).

Ako stvar ode na sud i utvrdi se da kompanija redovno krši zakon, kazne mogu biti veoma ozbiljne. Litvanski prevoznik je 2019. morao da plati 16.000 evra u Nemačkoj za neovlašćeno korišćenje tahografa i SCR sistema. U 2018. godini rumunski kamionski prevoznik, takođe u Njemačkoj, dobio je 21.000 eura za manipulaciju podacima tahografa korištenjem savremene tehnologije.

Ali u Danskoj je još gore – 2018. godine poljski vozač kamiona dobio je ogromnu kaznu za ovaj prekršaj – za kompaniju je “zaradio” 36 hiljada eura. Još jedna kompanija, ovoga puta iz Slovenije, dobila je ukupno 70.000 eura kazne (ne uključujući druge sankcije, poput zabrane ulaska u zemlju ili oduzimanja teretnog vozila).
(arhiv)

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari