Dobavljač vina i pića kažnjen strašno. Vozač kamiona je poginuo u svom skladištu. “Ova smrt se mogla spriječiti”

Objavljeno:

Dobavljač vina i pića kažnjen je nakon što je vozač kamiona ubio viljuškara u njegovom skladištu. “Ova smrt je mogla biti spriječena da su postojale jasne smjernice za vozače koji dolaze”, rekla je nakon saslušanja Sharon Butler, HSE inspektorica koja je istraživala nesreću.

Ova tragična nesreća dogodila se dok je John Fitzpatrick čekao da se njegova prikolica utovari u Kingsland Drinks Ltd u Irlamu, Manchester, Engleska. Dok je čekao u distributivnom centru dobavljača vina, muškarca je udario viljuškar, od čega je 59-godišnji muškarac zadobio teške povrede glave i preminuo je u bolnici ne dolazeći svijesti. Ovaj tragični događaj dogodio se 19. avgusta 2020. godine, prema zvaničnom saopštenju Uprave za zdravlje i bezbednost (Britanske kancelarije za bezbednost i zdravlje). 

CCTV kamera i dalje u skladištu Kingsland Drinks u Irlamu (HSE)

U izjavi pročitanoj na Magistratskom sudu u Mančesteru, supruga pokojnog kamiondžije Pola Ficpatrika govorila je o tome kako je njegova smrt uticala na njihovu porodicu.
Ne mogu da opišem šta smo izgubili, a da ne opišem kakav je čovek bio Džon”, rekla je ona
“John je bio vrijedan, veseo, pun života i često opisivan kao život zabave. Razgovarao je sa svima i često bi nestao na nekoliko sati kada bi otišao u lokalnu radnju jer je usput razgovarao sa svim komšijama”, rekla je Paula Ficpatrick, a citira HSE.

Teška kazna za dobavljača vina

Istraga HSE-a pokazala je da je kompanija u kojoj je ubijen Fitzpatrick propala u mnogim oblastima. Procjena rizika je zastarjela i neadekvatna, a utovarni prostor nije bio zoniran za pješake i vozila . Vozači koji posjećuju centar nisu dobili jasne informacije o sigurnosti u njegovim prostorijama, objašnjavaju iz ureda. 

Na ročištu u Magistratskom sudu u Mančesteru 25. januara, g. Kingsland Drinks Ltd izjasnio se krivim za kršenje članova 2(1) i 3(1) Zakona o zdravlju i sigurnosti na radu. Kompanija je kažnjena sa 800.000. funti (4,3 miliona PLN) i naplaćeno za troškove od 5,6 hiljada PLN. funti (30.000 PLN).

“Ova smrt se mogla spriječiti”

“Ova smrt se mogla spriječiti da su postojale jasne smjernice za vozače koji dolaze”, rekla je inspektorica HSE Sharon Butler nakon saslušanja.

Kompanije koje imaju zone utovara moraju davati informacije i uputstva vozačima koji dolaze u posetu i jasno razgraničiti saobraćajne zone kako bi se osigurala bezbednost svih korisnika. Mogu se poduzeti jednostavni koraci kako bi se smanjio rizik od ozljeda vozača koji dolaze na licu mjesta,” dodao je Butler. 

Nesreće na mjestima utovara i istovara

Priče poput one koja se dogodila vozaču u Irlamu nisu neuobičajene. U novembru prošle godine njemačka organizacija BG Verkehr, koja okuplja osiguravače za transportnu industriju, sumirala je nesreće koje su se prošle godine dogodile u Njemačkoj prilikom utovara i istovara . Na osnovu statistike o nezgodama njemačkog socijalnog osiguranja od nezgoda (DGUV) i njegovih dodatnih analiza, sindikat je izračunao da je 2021. godine u Njemačkoj preko 88.000 ljudi su povrijeđeni u nezgodi na radnim mjestima čija je glavna funkcija utovar i istovar ili skladištenje. Prosjek je dakle više od 240 incidenata svaki dan. U 2021. godini, više od 1.200 ovih događaja bilo je toliko ozbiljno da je žrtvama nesreće kasnije isplaćena naknada, a čak 48 događaja rezultiralo je smrću jednog zaposlenog .

Prema DGUV-u, najčešći uzrok nezgoda prilikom utovara i istovara je nedostatak komunikacije i pravilne koordinacije u prostorijama kompanije. 

Redovne su situacije da vozač ili utovarno osoblje nemaju sve potrebne informacije, nemaju uvid u cijeli proces i samim tim ne prepoznaju rizike, objašnjava BG Verkehr u izvještaju. 

Sindikat je u izvještaju naveo primjer da je vozača kamiona udario viljuškar jer nije znao da se nalazi u opasnom području

Većinu vremena dvije ili više kompanija su uključene u proces naplate, a njihovi zaposlenici samo privremeno rade zajedno. Dakle, postoji širok spektar potreba za koordinacijom,” objašnjava Martin Küppers, šef kompetencije i zaštite na radu u BG Verkehr. 

Mesta utovara i istovara u proceni vozača

Utovarna i istovarna mjesta su također ocijenjena u smislu sigurnosti od strane vozača za potrebe studije fondacije “Truckers Life”, čiji su rezultati objavljeni kao ” Dijagnostika sanitarnih i parking uslova u logističkim bazama u Poljskoj i Evropi” .

Fondacija je zamolila vozače da procijene svoje odabrane logističke baze širom Evrope, npr. radi sigurnosti. Iako većina ispitanika nije imala primjedbi na sigurnosna pravila na mjestima utovara i istovara, istakli su mnoge nedostatke. Najčešći su:

  • nečitke, zamagljene horizontalne oznake (linije),
  • nedovoljno obeleženost ulaznih kapija i dozvoljenih parking mesta u slučaju parkinga za službena vozila u logističkom centru,
  • bez oznaka visine,
  • teško čitljive karte
  • znakove lošeg kvaliteta (uključujući, između ostalog, one prljave, izbrisane).Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice