Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaZelena LogistikaElektrični teretni kamion oborio rekord: 3.000 pređenih kilometara sa 20 tona tereta

Električni teretni kamion oborio rekord: 3.000 pređenih kilometara sa 20 tona tereta

Švajcarska kompanija za drumski transport prešla je 3000 kilometara električnim kamionom koji putuje od Švajcarske do Španije i nazad. Dok je razdaljina koju je prešao Krummenov električni kamion Volvo rekordno dostignuće u istoriji električnog drumskog transporta, ono je pokazalo i slabosti dostupne infrastrukture na putu.
Švajcarska kompanija za drumski teretni transport Krumen Kerzers tvrdi da je završila izazov koji nijedna kompanija do sada nije uradila: prevalio međunarodno putovanje dugo 3.000 kilometara električnim kamionom.

Rekordno putovanje od Švicarske do Valensije i nazad bio je uspješan. Boris Jost, vlasnik i generalni direktor Casa del Mas, lanca švicarskih trgovina koje prodaju agrume, i Peter Krummen, su-direktor kompanije za drumski teretni promet Krummen Kerzers, nakon avanture su ponosno dočekali Volvo FH Electric u Cirihu.

„Putovanje u Španiju postavlja nove standarde. Uvjereni smo da će e-kamioni za nekoliko godina biti dio svakodnevice na dugim putovanjima”, ponosno kaže Peter Krummen.
Casa del Mas već godinama prevozi agrume iz održivog uzgoja sa Krummen Kerzers.

„Pored organskog uzgoja našeg voća, važan nam je održiv transport do Švicarske. Stoga smo posebno zadovoljni što je test s e-kamiona bio uspješan,” dodaje Boris Jost iz Casa del Mas.

Dok je pilot jasno dokazao da je električni teretni kamion jednako sposoban za prijevoz na velike udaljenosti kao i dizel kamioni, projekt je također pokazao da čak i uz temeljito planiranje, punjenje predstavlja izazov u datoj infrastrukturi.

Kada je kompanija počela da pravi rutu za Španiju, postalo je očigledno da, iako je putovanje od Kerzersa, Švajcarska do Barselone, Španija u osnovi izvodljivo, poslednjih 450 kilometara do Kanala je teško jer na ruti postoji samo nekoliko stanica za punjenje, a do njih je teško doći teretnim vozilom.

A vozač Balint Schnell, koji je sa Krumen Kerzers već pet godina, imao je nekoliko teških trenutaka kada je morao sam shvatiti nedostatak infrastrukture. Neposredno prije nego što je stigao do posljednje tačke punjenja prije svog odredišta, kamion je bio toliko slab da više ništa nije radilo, stoji u Krummenovom saopštenju za javnost.

Ali ovo nije bila jedina avantura koju je vozač imao tokom putovanja:
„U Španiji su vozači blokirali glavni put jer su izašli da pogledaju električni kamion“, priseća se Šnel.

Prilikom sumiranja rezultata, Krummen se suočio sa razočaravajućim činjenicama: putovanje u Španiju trajalo je dan duže nego dizel kamionom, troškovi goriva su bili veći, a raspored intenzivniji.

Ipak, kurs je postavljen. Sa širenjem stanica za e-punjače na evropskim autoputevima i napretkom u tehnologiji baterija, e-kamioni će također igrati važnu ulogu u transportu na velike udaljenosti, nadaju se u kompaniji.

„Rekord ili ne: ono što je presudno za nas je činjenica da nam je ovo putovanje dalo važne uvide u upotrebu e-kamiona u saobraćaju na daljinu i da je ušteđeno skoro 3 tone CO2“, kaže Peter Krummen.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari