Francuska vlada odbacuje zabranu preticanja kamiona širom zemlje

Objavljeno:

Zabrana preticanja širom zemlje na svim autoputevima sa dvije trake u Poljskoj već skoro šest mjeseci stvara poteškoće profesionalnim vozačima. Može li se isti strogi zakon pojaviti u Francuskoj? Ovo pitanje nedavno je postavio jedan od francuskih poslanika, uputivši zahtjev Vladi.

Francuski poslanik predložio je potpuno istu zabranu, koja je na snazi ​​u Poljskoj od 1. jula. Prema njemu, kamionima je zabranjeno pretjecanje na svim autoputevima sa najviše dvije trake u svakom smjeru. Međutim, za razliku od poljske vlade, francusko ministarstvo je ovaj prijedlog smatralo previše restriktivnim. Prema pisanju trgovinskog časopisa Les Routiers, Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbacilo tu ideju, reagujući sljedećim riječima: „Vadašnja pravila za kretanje kamiona su odgovarajuća i dovoljna“.

Dakle, francuska vlada namjerava da se drži postojećeg sistema, u kojem su zabrane preticanja kamiona u područjima označene znakovima. Osim toga, lokalni prometni zakoni imaju odredbu koja zabranjuje pretjecanje ako je razlika u brzini premala da bi onemogućila završetak manevara u „razumno kratkom vremenu“. Ovo nejasno pravilo daje policajcima mogućnost da kazne ljude zbog predugo zadržavanja u lijevoj traci.

U međuvremenu, Poljska je i dalje jedina velika zemlja u Evropi koja je uvela tako stroga ograničenja na cijeloj svojoj teritoriji, bez upotrebe bilo kakvih studija obima saobraćaja i bez ikakve analize stvarnog uticaja na sigurnost.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice