Subota, 15 Juna, 2024
NaslovnicaUncategorizedFrancuski VOZAČI KAMIONA otići će u penziju sa 59 godina

Francuski VOZAČI KAMIONA otići će u penziju sa 59 godina

Svako ko otputuje u Francusku vjerovatno će se sjetiti mnogih protesta proteklih nekoliko mjeseci. Oni su bili potaknuti planovima za uvođenje velike penzione reforme koja bi od Francuza zahtijevala da rade još dvije godine. Ovaj zakon je donesen prošlog i stupio je na snagu u septembru, a uzgred budi zanimljiva stvar u vezi sa vozačima kamiona.

Odgađanje starosne granice za odlazak u penziju najviše je uticalo na francuske vozače kamiona. Međutim, uz napomenu da su nova pravila zadržala poseban izuzetak za njih koji se odnosi na teške uslove rada. Dok se starosna granica za odlazak u penziju prosječnog Francuza sada pomjerila sa 62 na 64 godine, kod vozača kamiona koji su radili u ovoj profesiji tokom svoje karijere, pomak je sa 57 na 59 godina.

Ovo 5-godišnje prijevremeno penzionisanje rezultat je CFA sporazuma sklopljenog u Francuskoj prije nekoliko godina za profesije koje rade u teškim uslovima. Vozači kamiona su mogli ranije da odu u penziju ako su za volanom proveli najmanje 26 godina. Kao dio penzione reforme, CFA sporazum je zadržan uz garanciju da ga vlada neće otkazati najmanje do 2030. godine. Na ovaj način stariji francuski vozači mogu biti sigurni u penziju prije šezdesete godine života.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari