Subota, 15 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloGlobalni nedostatak vozača kamiona će se udvostručiti za pet godina

Globalni nedostatak vozača kamiona će se udvostručiti za pet godina

Manjak vozača industrijskih vozila nije fenomen koji će se u kratkom roku ublažiti, čak bi se prema prognozi IRU-a mogao udvostručiti do 2028. Danas organizacija procjenjuje da će transportne kompanije od trideset- šest posmatranih zemalja traži, bezuspješno, preko tri miliona vozača kamiona, što predstavlja cifru koja predstavlja sedam posto svih zaposlenih. Ali penzionisanje starijih radnika i teškoće u regrutovanju mladih ljudi da voze kamione dovešće broj slobodnih radnih mjesta do preko sedam miliona do 2028. Od toga će 4,9 miliona vozača nedostajati u Kini (tj. dvadeset posto od ukupnog broja), 745 hiljada u Evropi (17%) i 200 hiljada u Turskoj (28%).

Ove brojke proizilaze iz istraživanja sprovedenog na preko 4.700 transportnih kompanija u Americi, Evropi i Aziji. Već danas polovina ovih operatera se izjašnjava da imaju ozbiljne poteškoće u pronalaženju pokretača, teškoćama u opsluživanju kupaca i nemogućnosti daljeg rasta poslovanja. “Ne možemo dozvoliti da se nedostatak vozača pogorša. Operateri rade svoj dio posla, ali vlade i vlasti moraju intenzivirati napore da poboljšaju uslove rada i pristup profesiji”, kaže generalni sekretar IRU-a Umberto de Pretto.

Demografski podaci ne pokazuju mnogo nade za budućnost, jer samo 12% vozača danas za volanom ima manje od 25 godina , procenat koji pada na 5% u Evropi i raste na 17% u Kini. Čak ni ženska komponenta ne predstavlja konkretnu mogućnost, barem danas kada je neznatan procenat vozača industrijskih vozila žene. Dovoljno je reći da su zemlje u kojima je ova brojka najveća Sjedinjene Američke Države sa osam posto i Kina sa šest posto.

Koji su pravni lijekovi koje predlaže IRU? Prema organizaciji, potrebno je intervenirati na faktorima koji ometaju postizanje viših dozvola, odnosno minimalne dobi (koja u većini zemalja je između 21 i 25 godina) i trošak koji u Evropi iznosi nekoliko hiljada eura. Vlade stoga moraju “olakšati pristup profesiji snižavanjem minimalne starosne dobi za vožnju i subvencioniranjem troškova kvalifikacija”. U Evropi i Sjedinjenim Državama, gdje je manje od 13% svih radnika mlađe od 25 godina, također moramo poticati zapošljavanje imigranata.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari