Nedjelja, 14 Jula, 2024
NaslovnicaVijestiGrčka ima najstarije kamione u EU.

Grčka ima najstarije kamione u EU.

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) nedavno je objavilo statistiku o prosječnoj starosti voznog parka u Evropskoj uniji. Grčka ima najstarije kamione u EU, sa prosječnom starošću od 20,9 godina. Rumunija je nešto bolja, sa 15,6 godina, ali i dalje iznad prosjeka EU, koji iznosi 12,4 godine.

Prema podacima ACEA-e, Grčka ima nacionalni vozni park od 229.000 kamiona. Od toga je najmanje 225.000 starijih od 10 godina. Grci veoma brinu o svojim kamionima, prilagođavaju ih i jedva se odvajaju od njih kada troškovi popravke postanu previsoki. Pod ovim uslovima, ne čudi što Grčka ima najstarije kamione u EU, sa prosečnom starošću od 20,9 godina.

Na drugom mjestu na ovoj rang listi je Estonija, sa prosječnom starošću kamiona od 18,2 godine. Slijede Češka (17 godina) i Belgija (15,9 godina). Rumunija je “promašila” postolje, sa prosječnom starošću registrovanih kamiona od 15,6 godina.

Ostale zemlje s visokom prosječnom starošću kamiona su Hrvatska (14,9 godina), Španjolska (14,4 godina), Italija (14 godina) i Portugal (13,8 godina). Takođe iznad prosjeka EU su Poljska (13,2 godine) i Mađarska (12,6 godina).

Najnoviji kamioni u EU

Na suprotnom polu, najnoviji kamioni u EU nalaze se u Austriji (prosječno 4 godine), Luksemburgu (6,5 godina) i Francuskoj (7,2 godine). Slijede Velika Britanija (7,4 godina), Slovenija (8,9 godina), Holandija (9,1 godina). Sa najvećim voznim parkom kamiona u Evropi, Njemačka takođe ima prosečnu starost manju od 10 godina.

Sumnjamo da je među prvoplasiranim i Švedska, zemlja sa dva veoma važna proizvođača kamiona . Nažalost, ACEA statistika , dostupna za 2018. godinu, ne uključuje podatke o prosječnoj starosti kamiona u ovoj zemlji, već samo o automobilima , lakim komercijalnim vozilima i autobusima .

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari