Ima mnogo modela, ali prodaja ne ide dobro. Kakva je situacija na tržištu električnih kamiona

Objavljeno:

Prema Mordor Intelligence, evropsko tržište električnih kamiona trenutno se procjenjuje na nešto manje od 300 miliona dolara. Nije puno. Prognoze govore da će 2027. godine ova vrijednost porasti petnaest puta. Međutim, do sada se oni koji su zaista zainteresovani za kupovinu električnih automobila ili šasija „danju ne mogu naći sa vatrom“.

U 2022. godini u Evropi je prodato nešto više od hiljadu električnih kamiona teških od 16 tona, što znači povećanje od oko 200 posto u odnosu na prethodnu godinu . Ovaj broj izgleda gotovo “simbolično” u odnosu na ukupan obim prodaje kamiona u Evropi, koji se i prošle i ove godine procjenjuje na 270-330 hiljada .

Dosadašnje prednosti električnih kamiona nisu u stanju da dovedu do većih narudžbi, ali situacija bi se trebala promijeniti, a evropskim tržištem električnih kamiona bi u narednim godinama trebali dominirati proizvođači poznati po proizvodnji vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem: Daimler, Scania, MAN, Renault Trucks, Volvo Trucks, DAF. Međutim, stvoreno je i nekoliko novih brendova (npr. Nikola ili Tesla), a postojeće kompanije se spajaju ili stvaraju zajednička ulaganja (npr. Nikola sa Ivecom).

Sa povećanjem broja električnih kamiona, mora se razvijati i infrastruktura za punjenje. U 2021. Uredba EU pod nazivom “Povezivanje Evrope” predviđa značajna sredstva za infrastrukturu za alternativna goriva. Udruženje ACEA predviđa da bi do 2025. godine u EU trebalo da bude napravljeno 10.000 do 15.000 stanica za punjenje kamiona , a do 2030. godine biće ih tri puta više. Da li je stvarno? Vrijeme će pokazati.

Volvo i Renault prednjače

Volvo Trucks je među liderima na evropskom tržištu električnih kamiona . Svaki treći prodani kamion prošle godine bio je automobil ove marke. Šveđani imaju za cilj da polovina Volvo kamiona koji se prodaju u skoro četrdeset zemalja bude isključivo električna do 2030. godine. Volvo je prodao prve električne kamione preko 16 tona prije više od tri godine. Za to vrijeme pojavio se FL Electric na tržištu gradskog prijevoza i komunalnih usluga kao što je odvoz smeća (16 tona), te nešto veći FE Electric , kamion od 27 tona. Od prošle godine serijski se proizvode električni modeli FH, FM i FMX . Zajedno s predloženim sjevernoameričkim VNR ElectricVolvo već ima šest teških električnih vozila u svom portfelju. U Evropi automobili ove marke realizuju usluge, npr. za Amazon, Fiege, Nagel Group ili Liebherr. Volvo Trucks je također stvorio zajedničko ulaganje sa Traton Grupom (kompanijom stvorenom, između ostalog, s Volkswagenom i MAN-om) s ciljem zajedničkog stvaranja najmanje 1.700 stanica za punjenje velike snage za električne kamione

Menadžment Renault Trucks-a najavio je prošle godine potpisivanje ugovora za 379 srednjih i teških električnih vozila E-Tech D i D Wide . U samoj Francuskoj, Renault Trucks ostaje lider u području električne mobilnosti sa 75 posto tržišnog udjela srednjih i teških električnih vozila .

Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i 2023. godine, jer je Renault Trucks preuzeo narudžbe za još 1.700 električnih vozila. Krajem 2023. proizvođač će također pokrenuti proizvodnju električnih vozila Trucks E-Tech T i Trucks E-Tech C u fabrici u Bourg-en-Bresseu, Francuska .

Kompanija Daimler najavila je pravu ofanzivu. Ukupno je prošle godine više od devet stotina električnih automobila ove marke našlo svog kupca.

Više igrača, više modela

Daimler je najavio debi ovogodišnjeg Mercedesa eActros na tržištu , dizajniranog za tešku lokalnu distribuciju sa dometom od 300-400 km, koji je premijerno predstavljen 2021. godine. Prije nego što je eActros lansiran na tržište, objavljeno je da bi kamion mogao postići nivo punjenja od 20 do 80 posto za pola sata. Prošle godine, Daimler Truck je također predstavio eEconic , električno komunalno vozilo, a eActros Long Haul , kamion na duge relacije s dometom od oko 500 km (trebao bi biti spreman za serijsku proizvodnju 2024.),osvojio je nagradu za inovaciju za kamion Inovacija na IAA u Hanoveru.

Daimler namjerava povećati udio novih automobila sa nultom emisijom u Evropi na više od 5 posto do 2030. godine, a do 2039. koncern želi prodavati samo automobile s nultom emisijom štetnih plinova .

Sredinom prošle godine Scania je predstavila regionalni električni kamion za transport na velike udaljenosti. Automobil će u Evropi biti dostupan kako u obliku šasije za gradnju, tako iu obliku tegljača poluprikolice sa prikolicom. Očekuje se da će se kamion potpuno napuniti za oko sat i po. Automobil je opremljen pogonom od 410 kW.

Menadžeri švedskog koncerna očekuju da će 2025. godine svaki deseti kamion ove marke biti električni , a do kraja decenije njihov udio će porasti na 50 posto. Trenutno automobili imaju domet do 350 km sa bruto masom od 40 t ili 250 km sa bruto masom od 64 t. Novi pogon sa tri elektricna agregata sadrzi elektromehaničko odvod snage, koji je pogodan za na primjer, za rad sa frižiderima ili u energetski intenzivnim aplikacijama kao što su utovarivači na kuku.

U martu 2022. godine Renault Trucks je najavio početak novog projekta sa Geodisom – električni kamion s kisikom od 16 tona . Model D ZE ukupne težine 16 tona već je dostupan u verzijama sa različitim međuosovinskim rastojanjem (4400 i 5300 mm) i baterijskim jedinicama kapaciteta 200 ili 300 kWh. Renault procjenjuje stvarni domet automobila na 300 km. Zauzvrat, model D Wide ZE ima ukupnu težinu od 26 tona, a međuosovinsko rastojanje automobila je 3900 mm. Automobil je opremljen sa dva elektromotora ukupnog kapaciteta 503 KS. (370 kW) i obrtnim momentom od 850 Nm. Za skladištenje energije odgovorne su baterije kapaciteta 200 kWh, stvarni domet automobila je 200 km. Šasija se uglavnom koristi ispod zgrada za komunalne potrebe.

Kompanija MAN već dugo najavljuje planove za puštanje u prodaju električnog teškog vozila. To bi trebalo da se desi sredinom decenije. Domet automobila bi u početku trebao biti od 600 do 800 km, od 2026. kamion bi trebao prelaziti više od 1000 km odjednom (za to je automobilu potrebno oko šest baterija). MAN želi samostalno proizvoditi baterijske sisteme. MAN je dio Tratona, kotirane kompanije čiji je većinski dioničar Volkswagen grupa.

DAF ima novu generaciju električnih kamiona XD i XF sa dometom od oko 500 km koji će se početi proizvoditi ovog mjeseca. Oni će se proizvoditi u novom pogonu za proizvodnju električnih kamiona u Eindhovenu. XD i XF Electric opremljeni su PACCAR EX-D1 i PACCAR EX-D2 elektromotorima s permanentnim magnetima. Ovi motori imaju snagu od 170 kW/230 KS. do 350 kW/480 KS Mogu se opremiti kompletima od 2 do 5 redova baterija.

Iza proizvođača kamiona Volta stoji arapski kapital . Bivša MAN-ova fabrika u Štajerskoj iznajmljena je za montažu. Prvobitno predstavljen u verziji od 16 tona, Volta Trucks je prošlog proljeća predstavio manje verzije Zeroa od 7,5 tona i 12 tona. Prošlog juna, Volta Trucks je predstavio prvi radni prototip šasije Volta Zero, potpuno električnog kamiona od 16 tona dizajniranog posebno za unutargradsku logistiku. Volta Zero će takođe biti prvo komercijalno vozilo u Evropi koje koristi inovativnu elektronsku osovinu (povećavaju efikasnost i domet).

Kineska kompanija BYD želi da na evropska tržišta dovede dva električna kamiona (do sada je u Evropi prodavala električne autobuse). Na nedavno održanoj IAA izložbi u Hanoveru, BYD je predstavio vozila od 7,5 i 19 tona. Manji se zove ETM6 i namijenjen je distributivnom prijevozu u centru grada. Ima bateriju kapaciteta 126 kWh, koja bi trebala osigurati domet do 200 km. Prema BYD-u, punjaču od 120 kW treba jedan sat da napuni automobil od 20 do 100 posto. Veći ETH8 ima bateriju od 217 kWh koja se može napuniti od 20 do 100 posto za dva sata. Rezerva snage je slična manjoj verziji. Pored distribucije, ETH8 mogu koristiti i kompanije za uklanjanje otpada.

Potpuno novi brendovi kreirani posebno za automobile bez emisija su američki: Tesla i Nikola. Tesla Semi , prema njihovim projektantima, može sa poluprikolicom i teretom ukupne težine od skoro 37 tona preći više od 800 km. Električni kamion službeno je predstavljen i predat prvim kupcima prošlog decembra.

Korporacija Nikola je također započela proizvodnju svog prvog električnog kamiona Tre u fabrici u Arizoni. Baterijska verzija bit će namijenjena kraćim rutama s predviđenim dometom od oko 560 km. Nikola ove godine planira isporučiti do hiljadu kamiona. Nikola Tre će također biti jedan od prvih modela koje proizvodi zajedničko preduzeće Nikola Iveco Europe.

Drugu strategiju slijedi njemačka kompanija Pepper , koja se fokusira na preopremanje gotovih kamiona sa pogonom na baterije ili vodonik (prema procjenama, tržište tzv. konverzija je i do 25-30 hiljada automobila godišnje). Pepper prerađuje Mercedesove automobile. Isto radi i kompanija Enginius, koja priprema, na primjer, električne baze za Faun, Zoeller i Farid komunalna vozila.

Kupovina da, ali u planu

Prodaja električnih kamiona u Evropi i dalje “šepa”, iako se redovni kupci izjašnjavaju o namjeri da nabave takve mašine. Fabrika Volta Trucks u Štajerskoj može proizvoditi do 14.000 kamiona godišnje, a kompanija je objavila da je dobila narudžbine, između ostalog, za 1.470 mašina za DB Schenker i 1.000 za Petit Forestier.

Tesco je prije nekoliko mjeseci najavio planove za kupovinu električnih automobila. U početku je “u test modu” opsluživao svoj distributivni centar u Walesu (dva kamiona od 37 tona prevoze robu od željezničkog terminala u Cardiffu do centra kompanije u Magori), a prvi električni kamion koji proizvodi Renault Trucks sada služi više preko 400 prodavnica u Londonu. Renault D Wide E-Tech ima podijeljeni prtljažni prostor koji vam omogućava prijevoz tereta s različitim temperaturnim uvjetima. Tesco takođe radi sa Volta Trucks na prototipu potpuno električnog kamiona (model Zero).

U maju 2022. godine, Volvo Trucks i Deutsche Post DHL Group uspostavili su saradnju. DHL planira ubrzati prelazak na velika električna vozila uvođenjem 44 nova Volvo električna kamiona na evropskim rutama. Planirana narudžba uključuje 40 primjeraka Volvo FE i Volvo FL, koji će se koristiti za dostavu paketa po gradu. Narudžba uključuje i električne kamione na duge relacije, a DHL je odlučio da počne koristiti Volvo kamione za regionalni transport, počevši od četiri FM Electrica u Velikoj Britaniji.

U maju 2022. godine, Volvo Trucks i Bucher Municipal najavili su planove za isporuku oko 80 potpuno električnih komunalnih vozila evropskim gradovima. Narudžba bi trebala biti završena do kraja ove godine.

Renault Trucks je dobio narudžbu za više od 70 električnih kamiona od “funkcionera zajednice” Barselone, a više od deset električnih kamiona za smeće ove marke vozi ulicama Pariza.

Umjesto toga, MAN je pronašao prvog kupca za još uvijek planirani električni teški kamion: od sljedeće godine, Schenker, podružnica Deutsche Bahn-a, želi pokrenuti pilot program, na kraju (2026.) sa flotom od 100 kamiona (MAN namjerava započeti proizvodnju s malim serijama u svojoj fabrici u Minhenu 2024.).

Korporacija Nikola i IVECO najavili su potpisivanje pisma namjere za narudžbu 100 teških električnih vozila Nikola Tre (pokrenutih vodoničnim gorivnim ćelijama) za GP JOULE, dobavljača sveobuhvatnih energetskih rješenja sa sjedištem u Reussenkesu, Njemačka. Nikola Tre FCEV u evropskoj verziji 6×2 proizvodiće se u zajedničkom poduhvatu Nikole i Iveco grupe u fabrici u Ulmu u Nemačkoj. Prvih 30 naručenih automobila trebalo bi da bude isporučeno kupcu 2024. godine . Isporuka još 70 jedinica planirana je za 2025. godinu. – Narudžba GP JOULE će biti primjer kako Nikola Tre FCEV mogu podržati poslovne klijente u Njemačkoj u tranziciji na transport bez emisija, nekoliko godina ispred ostalih proizvođača, čime će pomoći prelazak na transport bez emisija.” –komentirao je Michael Lochscheller, predsjednik i izvršni direktor korporacije Nikola.

Nigdje bez poticaja?

Glavno pitanje koje zanima korisnike električnih automobila je, naravno, cijena. Za sada je jasno da su električni automobili skuplji za kupovinu i potražnja za njima će u velikoj mjeri zavisiti od politike državne podrške. Barem to ukazuju i prodavci i kupci električnih kamiona. Niko ne krije da, na primer, završetak pomenutog ugovora GP JOULE i Nikola za 100 automobila zavisi od pozitivnog razmatranja prijave GP JOULE za finansiranje u okviru KsNI, nemačkog programa podrške za kupovinu automobila sa alternativnim i ekološkim pogonom. .

Mordor Intelligence podsjeća da, na primjer, Švicarska potiče razvoj električnih kamiona putem cestovne takse na dizel kamione, čineći alternativna goriva privlačnijima korisnicima.

Vozila na alternativni pogon takođe će biti podržana pravilima EU usvojenim prošlog februara, u kojima se navodi da sve zemlje članice EU imaju rok do 2023. da implementiraju novi sistem naplate puteva koji će stvoriti podsticaje za kamione sa nultom emisijom štetnih gasova. Do maja 2023. godine, prevoznici koji koriste kamione sa nultom emisijom (tj. električni ili vodonik) moraju dobiti najmanje 50 posto popusti na putovanja, ovisno o udaljenosti. Alternativno, mogu se uvesti i dodatne naknade za CO2 za kamione na fosilna goriva (pravila dozvoljavaju da se oba rješenja uvedu u isto vrijeme). Sa putarinama u proseku od 25.000 evra godišnje po kamionu, prelazak na vozila sa nultom emisijom može značajno smanjiti ukupne troškove.

Mnoge zemlje već imaju subvencije za kupovinu električnih kamiona. Na primjer, njemačka vlada je izdvojila skoro 6 milijardi eura za podsticanje komercijalnih voznih parkova da zamjene ili unaprijede dizel vozila. Finansiranjem je obuhvaćena kupovina vozila sa nultom emisijom, odnosno klase N2 i N3, kao i konverzija pogona u vozilima N2 i N3 u vozila sa nultom emisijom. Program također uključuje sredstva za proširenje infrastrukture nulte emisije štetnih plinova potrebne za pogon novih automobila. Slične odluke se sprovode ili će u bliskoj budućnosti biti usvojene iu drugim zemljama zapadne Evrope.


Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice