Subota, 15 Juna, 2024
NaslovnicaNovostiInovativni sistem blokira aplikacije koje ometaju vozače. Kompanija iz Izraela je već...

Inovativni sistem blokira aplikacije koje ometaju vozače. Kompanija iz Izraela je već odlučila da ga koristi

Lanac supermarketa u Izraelu će instalirati tehnologiju u svoje kamione koja će isključiti aplikacije koje ometaju vozače tokom vožnje. SaverOne, kompanija koja obezbjeđuje sistem, vjeruje da će budući propisi EU omogućiti uvođenje ove tehnologije iu Evropu.

Vlasnik supermarketa Shufersal, koji ima 301 trgovinu u Izraelu, namjerava koristiti sistem za blokiranje aplikacija izraelske kompanije SaverOne na 19 svojih kamiona.

Prema SaverOne-u, sistem prepoznaje vozačevo područje u vozilu i sprečava ga da pristupi “aplikacijama koje ometaju”, kao što su vijesti.

Isti sistem bi se mogao implementirati iu drugim vozilima kao što su taksi gdje bi sistem bio ograničen samo na telefon vozača. Ori Gilboa, izvršni direktor kompanije SaverOne, ističe da kombiji mogu biti skloniji nezgodama od običnih vozila kada vozači koriste svoje telefone tokom vožnje.

Naš SaverOne sistem može pomoći u sprečavanju ometajućih aktivnosti poput slanja poruka, dok dozvoljava aktivnosti koje ne ometaju pažnju poput navigacije. Vjerujemo da će naš sistem pomoći Shufersalu da u konačnici smanji stopu nezgoda svojih kombija. Segment komercijalnih vozila je ključno područje rasta jer naš sistem ne samo da ima potencijal da u konačnici pomogne u spašavanju života, već će i smanjiti rizik od značajnih troškova, gubitaka zaliha i poremećaja za preduzeća koja zavise od usluga dostave“, dodao je Gilboa.
Video ispod pokazuje kako sistem radi u taksiju. Vozačev telefon je postavljen u “sigurni način rada” i ima blokirane aplikacije za razmjenu poruka. Putnik, s druge strane, može koristiti svoj telefon na normalan način.


Kada vozač primi poruku, šalje se automatski odgovor koji obavještava pošiljaoca da primalac trenutno vozi automobil i da ga se može kontaktirati telefonom.

Iako je sistem u ovom trenutku prilično inovativan, SaverOne je uvjeren da će potražnja za njegovim uslugama porasti na novim tržištima. U nedavnom saopštenju, kompanija je navela da promjene u propisima EU mogu uzrokovati povećanje potražnje za ugrađenim sistemima koji blokiraju aplikacije.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari