Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaOstaloItalija tuži Austriju zbog prekomjernih zabrana kamiona

Italija tuži Austriju zbog prekomjernih zabrana kamiona

Italijani su 4. oktobra ove godine zabilježili rekordnu saobraćajnu gužvu prema austrijskoj granici. Red kamiona za Brennero bio je dug i do 110 kilometara, a sve zbog dvije preklapajuće zabrane u Austriji – prve koja je bila na snazi ​​danju (zbog odmora u Njemačkoj) i druge uvedene noću ( ovo je dnevno ograničenje koje se primjenjuje na sva vozila sa dizel motorom).

Navedena situacija izazvala je pravi bijes na italijanskoj strani. Stoga su, na direktan zahtjev prevoznika, italijanske vlasti odlučile da se žale na ovaj slučaj na veoma visokom nivou EU, pred Sudom pravde Evropske unije u Luksemburgu. Jučer je to službeno potvrdilo italijansko ministarstvo saobraćaja, a takva žalba može rezultirati ne samo novčanom kaznom za Austriju, već i smanjenjem ograničenja.

Italijani optužuju Austriju da ograničava slobodu transporta robe i usluga, što je jedan od stubova Evropske unije. To će se dogoditi upravo prije prevelikog broja zabrana prometa za kamione uvedene u austrijskoj pokrajini Tirol, odnosno na području uključujući, između ostalog, granicu u Brenneru. Riječ je o gore spomenutoj noćnoj zabrani, kao i o kvantitativnim ograničenjima, gdje Tirol dozvoljava, na primjer, 300 kamiona na sat.

Naravno, ostaje pitanje da li će italijanska žalba Sudu pravde Evropske unije imati efekta. Austrija je u prošlosti bila dovedena pred Evropsku komisiju i to nije dovelo do nekih konkretnih promjena.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari