Nedjelja, 14 Jula, 2024
NaslovnicaOstaloIz poluprikolice ispao lim - 22 tone tereta na krivini gradskog puta

Iz poluprikolice ispao lim – 22 tone tereta na krivini gradskog puta

Nedovoljno osigurani tereti se obično mogu vidjeti na fotografijama rutinskih pregleda inspekcijskih službi. Onda ceo problem ima čisto teoretsku dimenziju, završava se novčanim kaznama i zabranom dalje vožnje. Međutim, ovaj će članak biti jasno drugačiji. Razmotrit ćemo slučaj koji je što praktičniji i koji zapravo dovodi do pada tereta na cestu.

Sve se dogodilo juče ujutro u gradiću Bietigheim-Bissingen na jugozapadu Njemačke. U to vrijeme državnim putem broj B27 vozio se DAF XF litvanske transportne kompanije sa poluprikolicom s ceradom i prevozio 22 tone lima. Upravo je ovo opterećenje pokidalo trake za pričvršćivanje prilikom prolaska oštrog lijevog skretanja, slomilo aluminijsku bočnu zaštitu i poderalo ceradu. Tada su teški limovi pali direktno na kolovoz, koji je na mjestu događaja imao po dvije trake u svakom smjeru.

Na sreću, nije bilo automobila u sledećoj traci. Međutim, sila bacanja je bila tolika da je teret uspio oštetiti automobil koji je išao u suprotnom smjeru, dvije trake dalje. Radilo se o teretnom kombiju Mercedes-Benz Sprinter. Njegov 23-godišnji vozač nije teže povrijeđen.

Pozvan je kamion sa hidrauličnom dizalicom da podigne teret sa puta. Put B27 bio je zatvoren oko tri sata, a finansijski gubici se procjenjuju na neodređenih “nekoliko desetina hiljada eura”. Štaviše, na lice mjesta je pozvana policijska patrola, pa će prijevoznik najvjerovatnije postati predmet istrage. Ako se dokaže da je teret bio pogrešno osiguran, suprotno njemačkim smjernicama, troškovima se mogu dodati novčane kazne. Na osnovu dosadašnjih slučajeva ove vrste, kazne za vozača i kompaniju mogle bi iznositi oko hiljadu eura.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari