Subota, 15 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloKamera u vozačevoj kabini Kamiona povećava sigurnost vožnje

Kamera u vozačevoj kabini Kamiona povećava sigurnost vožnje

Transportna kompanija Aiden je veoma zadovoljna sa svojih 70 vozača. Broj nesreća pao je za 63 posto, a broj nesreća unatrag čak je pao za 67 posto, izvještava kompanija KEP u Obertraublingu kod Regensburga. Osiguravajuća kompanija je nagradila opreznije ponašanje u vožnji sa 12 posto nižim premijama. Uz to, potrošnja goriva pala je za 20 posto.

Za operativnog menadžera Sašu Brauna, ove dobre brojke su nezamislive bez novog telematičkog rješenja, koje je ugrađeno u sva komercijalna vozila prije više od godinu dana. Svaka kabina vozila opremljena je prednjom kamerom, objašnjava Braun.

Rano prepoznajemo rizično ponašanje u vožnji i na taj način sprečavamo nesreće, kaže operativni menadžer. Sada možemo djelovati a ne samo reagirati.

Aiden drajveri koriste rešenje iz Samsare, koje je prava inovacija na prenatrpanom tržištu telematike. Američka IT grupa, koja opslužuje oko 1.000 flot kupaca širom svijeta, a prisutna je i u Europi već pet godina, razvila je kompletno rješenje koje dodatno štiti od nezgoda i drugih neugodnih događaja. Kontrolna kamera u vozačevoj kabini snima obilaske. Ako vozač privlači pažnju neobičnim manevrima vožnje ili ponašanjem u vožnji, samsara šalje – Tehnologija prenosi snimke u oblak operatera flote, koji ih provjerava za nekoliko minuta. Ako prijeti opasnost, vozač je upozoren: ako se takve situacije ponavljaju dok se putovanje nastavlja, dobit će obuku usput i nakon obilaska.

Tehnologija Samsara radi sa vještačkom inteligencijom (AI). Uz to uvijek može prepoznati nove opasne situacije. Za Jürgena Schachnera, Samsarinog šefa prodaje za zemlje njemačkog govornog područja, ovo osigurava da svaki vozač može raditi na svojim ličnim slabostima.

U posljednjoj fiskalnoj godini, naša tehnologija je otkrila preko 110 miliona sigurnosnih događaja u svim nadziranim vozilima. Budući da smo željeli izbjeći "pogrešne detekcije", uključili smo i korisnike kontrolne kamere, kaže Schachner.

Obje strane redovno razmjenjuju ideje o tome koje su situacije zaista opasne i zahtijevaju dodatnu obuku.Kamera je ugrađena u kabinu na način da ne može ograničiti vidno polje vozača.

Korisnik mora odlučiti koje područje želi snimiti kamerom, naglašava Schachner.

U svakom slučaju, ovo pokriva dio puta neposredno ispred kamiona. Menadžer Samsare preporučuje da se korištenje ovog uređaja regulira u posebnoj politici.

Takav skup pravila mora osigurati da se kontrolne kamere koriste pravilno iu skladu s pravilima te da je privatnost vozača i putnika zaštićena, kaže Schachner.

Zato što se zaposleni prvo moraju naviknuti na kameru u kabini. Mnogi ljudi se plaše da ih stalno posmatraju i stoga instinktivno odbacuju ovu tehnologiju.
Brodarska kompanija Bermes iz Willich-a prevazišla je takve rezerve pametnim trikom. Prvo je instalirala kontrolne kamere u odabrane kamione i koristila vozače koji su posebno upućeni u tehnologiju i posebno skeptične prema tehnologiji. Obje strane su brzo došle do zaključka da kontrolne kamere ne nadziru stalno vozače, već čine njihov rad sigurnijim. U stvari, uređaji bilježe samo spontane greške u vožnji kao što je prolazak na crveno svjetlo ili kritične manevre vožnje kao što je preblizu praćenje. Tek kada se takvi incidenti redovno dešavaju, vozač će dobiti dodatnu obuku.

Nakon jednog ili dva mjeseca vidjeli smo da su vozači zaista bili uvjereni u novu tehnologiju, prisjeća se menadžer logistike Rainer Chmielewski.

Brojke su govorile same za sebe. Stopa nezgoda je opala za 20 posto, a kamere su zabilježile i znatno manje grešaka i manevara u vožnji. Naknadna obuka je stoga imala efekta.

Prije svega, snimci su pomogli u sudskim postupcima.

U mnogim nesrećama, jači učesnik u saobraćaju - odnosno kamion - automatski se smatra krivim, Chmielewski se osvrće. Sa snimcima kontrolne kamere uspjeli smo više puta dokazati suprotno i spriječiti troškove za kompaniju i nevolje za vozače.

Na primjer, ako se automobili koji se guraju mijenjaju trake neposredno ispred kamiona iz mrtvog kuta, takve greške u vožnji mogu se dokumentirati snimcima kamere. I Braun je to iskusio.

U najmanje jedanaest nesreća zaposlenima je olakšano zahvaljujući video snimku, kaže operativni menadžer Aidena.

Da li je čudno što više nikada ne žele da se voze bez kamere? Schachner također preporučuje ovo.

Kamera bi trebala ostati u kabini sve dok možete imati koristi od nje, kaže menadžer Samsare, podsjećajući na visoku stopu fluktuacije u mnogim kompanijama.

Morate redovno upućivati ​​do trećine vozača u procese poboljšanja.
Lesen Sie mehr unter: https://trans.info/de/kamera-in-der-fahrerkabine-erhoht-fahrsicherheit-361153

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari