Kamion s digitalnim novčanikom? Ove godine MAN počinje testiranje

Objavljeno:

Od ove godine kamioni MAN moći će sami da plaćaju gorivo na stanicama. To će omogućiti digitalni sistem plaćanja MAN SimplePay, koji je predstavljen na prošlogodišnjem IAA sajmu u Hanoveru. U budućnosti će usluga biti dostupna i u TGE kombijima.

Da bi to omogućio, MAN je nedavno uspostavio saradnju sa Logpay-om, kompanijom specijalizovanom za usluge digitalnog plaćanja, koja već omogućava bezgotovinsko plaćanje MAN karticom na benzinskim pumpama i radionicama proizvođača širom Evrope, navodi se u saopštenju.

Uz MAN SimplePay, činimo sljedeći korak na našem putu da postanemo pametni inovator u održivim transportnim rješenjima. Digitalno plaćanje vozila ne samo da stvara maksimalnu transparentnost i olakšava platne transakcije. U budućnosti, ovo će također biti važno za autonomnu vožnju ili korištenje javne infrastrukture za električno punjenje,” kaže Torsten Breitbach.

Auto sam plaća gorivo, što vozaču štedi vrijeme jer ne mora čekati u redu na kasi. Upravitelj voznog parka prima digitalizovane račune za punjenje goriva u realnom vremenu.

Sama cestarina, također, sada je jednostavna usluga koja se digitalno obrađuje direktno u vozilu – bez obzira gdje vas ruta odvede.
Cloud i virtuelne kartice za gorivo

Proizvođač je također objasnio kako servis funkcionira. Tehnički, MAN SimplePay koristi sučelje Moblie Fuelinga i usluge digitalnog plaćanja koje je Logpay već lansirao na tržište u zajedničkom oblaku i čini aplikacije dostupnim vozaču putem vlastitog infotainment sistema u vozilu.
Veza sa oblakom se ostvaruje preko Rio Box-a, koji je standardno ugrađen u svako MAN vozilo. Za stvarni proces plaćanja prilikom točenja goriva, kamioni i kombiji koriste virtuelne kartice za gorivo koje obezbeđuje Logpay, dok se obrada plaćanja vrši preko opreme koja se već koristi za tu svrhu u vozilu“, opisuje MAN.
Usluga će se ove godine postepeno uvoditi i za kamione i za kombi vozila . Konačno, ponuda je namijenjena stvaranju sveobuhvatnog digitalnog ekosistema plaćanja zasnovanog na vozilima.

Kao dio pilot operacije, prvi kamioni će uskoro moći koristiti novu uslugu na BP benzinskim stanicama u Engleskoj. Zatim, kasnije ove godine, testiranje će početi i u Njemačkoj.

Kompletne MAN SimplePay usluge bit će dostupne od jeseni 2023.


Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice