Kamioni od 34 metra ušli su u trajnu upotrebu

Objavljeno:

Izlazak sa trajekta ovekovečenog na gornjoj fotografiji bio je zaista simboličan. Tamo možete vidjeti garnituru dugu 34,5 metara koja je u Švedsku ušla kao običan učesnik u saobraćaju, ne zahtijevajući više privremenu, ispitnu dozvolu. Sve zahvaljujući izmjeni propisa koja je nastupila 1. decembra.

Kompleti sa dvije prikolice, dužine do 34,5 metara i ukupne težine do 74 tone, testirani su u Švedskoj nekoliko godina. Prošlog petka im je odobreno trajno korištenje, a za tu namjenu predviđena je mreža od 590 kilometara državnih puteva. Odgovarajuće dozvole je također izdalo 160 švedskih općina, omogućavajući putovanje lokalnim putevima do mjesta utovara ili istovara. Opšti oblik ove mreže može se vidjeti na donjoj slici koju je pripremila Švedska uprava za puteve.

Svi kamioni s dvije prikolice vozit će se po Švedskoj sa posebnim tablicama sa sloganom “Långt Fordonstågt” (“Dugački set vozila”). Može se očekivati ​​i da će brzo postati popularni zbog veoma povoljnog odnosa potrošnje goriva i tovarnog prostora. Evo, kao primer, komplet na gornjoj fotografiji, koji pripada finskoj kompaniji Ahola Transport, počeo je sa radom stalnu liniju između distributivnog centra u Jönköpingu u Švedskoj i prodavnica i skladišta u Turkuu i Helsinkiju, Finska, prvog dana stupaju na snagu novi propisi.

Švedske vlasti se takođe nadaju brzoj popularizaciji ovih kompleta. Izračunato je da čak i na ograničenoj putnoj mreži, o kojoj se govorilo gore, oni mogu smanjiti emisije stakleničkih plinova od strane transportne industrije za otprilike 4-6 posto. Na kraju, podsjetio bih da su kamioni jednako dugačke dužine već nekoliko godina dostupni u Finskoj i Španiji, a Danska i Nizozemska se spremaju za početak testiranja sljedeće godine.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice