Kamionima će biti zabranjeno preticanje na češkom autoputu: „Loviće“ ih i dronovima

Objavljeno:

Najprometniji češki autoput D1 uskoro će doživeti veliku promenu. Sredinom novembra biće postavljena saobraćajna signalizacija zabrane preticanja za teretna motorna vozila. Vozači automobila jedva čekaju, dok kamiondžije negoduju. Policija priprema posebne mere kontrole u cilju poštovanja novih pravila korišćenjem dronova ili helikoptera.

Deonice sa zabranom preticanja kamiona biće uvedene od sredine novembra, a potom će se uvoditi zabrana i na drugim delovima puta.

 Želimo da uvedemo zabranu preticanja kamiona na celom D1 tokom jeseni i zime. Naročito između 21. i 178. kilometra – obećao je Jan Rydl, portparol Direkcije za puteve i autoputeve (RSD).

Na stranu vozača putničkih automobila stao je i premijer Petr Fiala (ODS), koji je rekao da kamioni koji pretiču jedni druge usporavaju saobraćaj . On je rekao da je srećan zbog toga što će tome uskoro doći kraj, jer će tokom novembra preticanje kamiona na najizloženijem češkom autoputu biti ozbiljno ograničeno.

Predviđena je zabrana na deonici od 21. do 178. kilometra državnog puta D1, sa izuzetkom na mestima gde postoje uzbrdice. Na ovim mestima biće omogućeno korišćenje tri saobraćajne trake gde će teretna motorna vozila moći da vrše preticanje samo u srednjoj saobraćajnoj traci.

Za kršenje zabrane preticanja, vozač teretnog motornog vozila se suočava sa kaznom od 5.000 do 10.000 CZK i zabranom upravljanja vozilom od šest meseci do godinu dana, plus 7 kaznenih poena. Trenutno se izrečene kazne rešavaju upravnim postupcima, a policija Republike Češke je odredila kauciju za strane vozače. Od naredne godine policija će izricati kazne na licu mesta.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice