Kineski Kamion za garniture od 1.000 tona – konfiguracija 6×6 i Mercedes pogon (Doazi u europu)

Objavljeno:

Kamioni dizajnirani za garniture od 1.000 tona najteži su u najtežoj klasi. Dostupni su samo od odabranih proizvođača, a nakon izlaska iz tvornice često su potrebne dodatne modifikacije. Stoga je još simboličnija informacija da je jedan od kineskih brendova napravio kamion sposoban za rad u kompletima od 1.000 tona.

Ovo vozilo se zove JAC K7 630 i iznenađuje na svakom koraku. Prije svega, imamo šasiju 6×6, što je za jednu osovinu manje nego kod teških europskih kamiona. Ono što je takođe vredno pažnje je izuzetno visoka pozicija kabine, zbog prednjeg pogona, što onemogućava spuštanje motora niže na ram. Sama karoserija izgleda kao umjereno uspješna kineska kopija Mercedes Actrosa, dok pogonski sistem zaista dolazi od Mercedesa, kupljen u sklopu zvanične saradnje. Sastoji se od 15,6-litarskog motora sa 625 KS, 16-brzinskog automatskog mjenjača i prijenosne kutije.

Zbog napuštanja izbacivanja osovine, kineski kamion nudi iznenađujuće veliku količinu slobodnog prostora u blizini okvira. Ipak, iza kabine je postojao dodatni toranj, neophodan za smještaj drugog rezervoara za gorivo, hidrauličkog sistema za poluprikolicu i elemenata opsežnog rashladnog sistema. Sve je raspoređeno tako da se održava preglednost kroz zadnje staklo kabine, tipično za kineske kamione. Postojala je i ojačana struktura šasije, deblji okvir, specijalizirana varijanta sedla i ovjes u potpunosti na oprugama. Kao rezultat toga, masa praznog vozila troosovinskog kamiona iznosila je čak 15 tona, a ukupna visina – uprkos ravnom krovu kabine – dostigla je tačno 3,65 metara.

Konačno, postoji još jedno pojašnjenje – dozvoljavanje kamiona da se koristi u kompletima od 1.000 tona ne znači da njegov motor može sam podnijeti tako ogromnu težinu. Proizvođači obično određuju da se ovaj parametar može postići samo upotrebom dodatnih kamiona ili potiskivača koji daju povećanu pogonsku snagu. JAC K7 630 takođe ima ovo ograničenje, sa 1.000 tona zahteva dva dodatna kamiona napred i jedan potiskivač na kraju kompleta. Otuda i moćna spojnica postavljena ispred prednjeg branika. Međutim, ako bi kamion radio potpuno sam, maksimalna težina kompleta bila bi 250 tona, slično evropskim četveroosovinskim kamionima .

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice