Nedjelja, 14 Jula, 2024
NaslovnicaOstaloKineski kamioni su upola jeftiniji od evropskih

Kineski kamioni su upola jeftiniji od evropskih

Glavno takmičenje se održava u Iranu među četiri kategorije vozila. Prvi od njih su novi kineski automobili, koji se često sklapaju u iranskim fabrikama za sklapanje. Drugu grupu čine rabljeni europski kamioni stari ne više od nekoliko godina, koji obično predstavljaju robne marke Volvo Trucks, Scania, DAF i Renault Trucks. Treća grupa su novi evropski kamioni, uglavnom robna marka Volvo Trucks, koja je čvrsto ukorijenjena na iranskom tržištu i čak je tamo imala vlastitu fabriku za montažu do 2018. Osim toga, imamo i četvrtu grupu, koja je najveća na putu, ali se zbog velike raznolikosti i teškoće u prosjeku cijena neće pojaviti na ovoj rang listi. Riječ je o starim i jeftinim kamionima, kao što su KamAZ, kineski Dongfeng i drugi.

Kineski vodeći kamion u Iranu trenutno je kamion Dima. Ovaj automobil je proizvod kineske marke Jac, iako se jedinice za iransko tržište isporučuju iz lokalne fabrike za sklapanje. Ono što je takođe karakteristično jeste da je Dima i spolja i iznutra veoma sličan Mercedesu Actros četvrte generacije. U slučaju brenda Jac, to nažalost nije iznenađujuće, jer ovaj proizvođač ima dugu tradiciju ilegalnog kopiranja zapadnjačkih dizajna. Međutim, tehnički se Dima jasno razlikuje od Actrosa, jer je dobio Cummins motor, ZF mjenjač i kinesku pogonsku osovinu. Potonji se, međutim, smatra toliko slabim da su Iranci već savladali zamjenu rabljenim mostovima iz… Actrosa.

Novi traktor Dima sa motorom od 490 konjskih snaga i visokom spavaćom kabinom košta 4.300.000.000 iranskih rijala u Iranu. U konverziji to znači 93.700 eura.

Među rabljenim kamionima u Iranu sve su popularniji DAF X–F i Renault Gama T. Istina, ovdje je pristup rezervnim dijelovima mnogo lošiji nego u slučaju švedskih marki, ali nabavne cijene su mnogo atraktivnije. Zanimljivo je da u oba modela Iranci uglavnom biraju opcije sa relativno snažnim motorima, 13-litarskim motorima koji razvijaju najmanje 480 KS. Najviša kabina je također norma, u slučaju Renault Trucksa čak i sa ravnim podom.

Četvorogodišnji Renault T480, već registrovan u Iranu, u ovoj zemlji košta u prosjeku 5.500.000.000 rijala, odnosno 119.850 eura. Osim toga, 4 godine star DAF XF 480, takođe registrovan u Iranu, košta u prosjeku 6.000.000.000 rijala ili 130.750 eura.

Posljednja grupa su novi kamioni. Primjer ovdje bi bio već spomenuti Volvo FH sa motorom od 500 konjskih snaga. Kamioni ovog tipa su veoma cijenjeni u Iranu i malo ko ih može priuštiti, iako ostaje činjenica da se određeni broj i dalje pojavljuje na cestama. Mogu se naći uglavnom u najtežim okruženjima gdje je važna visoka izdržljivost.

Potpuno novi Volvo FH 500 u obliku dvoosovinskog traktora, potpuno spreman za rad na iranskim cestama (sa svim plaćenim porezima), u Iranu košta u prosjeku 8.500.000.000 rijala. To je ekvivalentno približno 185.200 eura.

I sada dolazimo do sumiranja rezultata. Novi kineski kamion u Iranu košta upola manje od novog evropskog kamiona (u ovom slučaju Volvo FH). Ovo je zaista ogromna razlika, iako nije zbog činjenice da su kineski automobili tamo izuzetno jeftini. Nasuprot tome, kineski kamion na iranskom tržištu košta isto kao i evropski kamion u Evropi. Međutim, cijene evropskih automobila u Iranu su, kolokvijalno, “previsoke” zbog poreza i ograničenja uvoza. Ponekad se evropski kamioni jednostavno ne mogu prodati Iranu zbog sankcija i zabrana s obje strane.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari