Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaVijesti Kinezi su predstavili novi najmoćniji Kamion na svijetu (800ks)

 Kinezi su predstavili novi najmoćniji Kamion na svijetu (800ks)

Krajem 2022. Kinezi su predstavili novi najmoćniji tegljač na svijetu. Shacman X6000, opremljen 17-litarskim Weichai WP17H motorom, bio je prvi u industriji koji je postigao simboličnu vrijednost od 800 KS. Štaviše, nakon šest mjeseci prikazana je još snažnija verzija, koja razvija 840 KS. Ali da li su tako moćna vozila zaista počela da dolaze do kupaca? Odgovor na ovo pitanje je skup na gornjoj fotografiji.

O cijeloj temi se ćutalo oko godinu dana. Međutim, početkom februara, Shacman je organizovao svečani događaj tokom kojeg je nekoliko stotina zvaničnika uručen prvi serijski kamion sa motorom WP17H. Ispostavilo se da je to verzija od 800 konjskih snaga sa maksimalnim obrtnim momentom od 3.750 Nm, koju je naručio prevoznik iz malog grada Shangqiu (180.000 stanovnika) u Kini, koji se nalazi u centralno-istočnom dijelu zemlje.

Motor od 800 konjskih snaga, sa linijskim šestocilindričnim dizajnom, isporučen je sa 16-brzinskim brzim automatskim mjenjačem i dvije pogonske osovine Hande. Dakle, ovdje imamo raspored 6×4, tipičan za kineski transport na velike udaljenosti. Pozadi je bila pričvršćena djelomično otvorena prikolica s visokim bokovima i okvirom za ceradu koja se može skinuti. U kineskom transportu, ovako nešto se smatra univerzalnom karoserijom, koja se koristi u slične svrhe kao i naše “zavjese”.

Zašto ga je neko kombinovao sa tako moćnim motorom? Ovdje je vrijedno napomenuti da su ova vrsta poluprikolica, sa tri osovine na blizancima, obično dizajnirana u Kini za teret od 50 tona. Sami Kinezi su takođe poznati po rekordnom preopterećenju vozila, koje često prelazi 100 ili 150 tona. Iako predstavljeni set ima standardne dimenzije, može se koristiti u zaista teškom transportu.

Shacman X6000 iznutra

Zanimljivo je da je tokom zvaničnog objavljivanja, Shacman pohvalio ekonomičnost svog vozila. Prema njegovim proračunima, traktor od 800 konjskih snaga će obavljati transportne poslove 17,6 posto efikasnije jer neće usporavati na brdima. U uslovima na daljinu, to znači uštedu od sat i po na svakih 1.000 kilometara. Potrošnja goriva na zahtjevnim planinskim rutama trebala bi biti 3,3 posto manja od prosjeka industrije, koju postavljaju traktori snage 400-500 KS.

Kada će biti prva isporuka snažnije verzije, one sa 840 KS? Shacman još ne spominje ovu temu. U međuvremenu, podsjetio bih da se nedavno u Evropi dogodila i izuzetno snažna premijera, u vidu novog Volva FH16 780 . Iako je ovo vozilo inferiorno u odnosu na Shacman po snazi, nadmašuje ga u pogledu obrtnog momenta. U slučaju Šveđana, ovaj parametar je rekordnih 3.800 Nm, što znači fantastičnu dinamiku pri nižim obrtajima.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari