Koju opremu preferiraju vozači? Ogledala umjesto kamera ili kabina sa dnevnim boravkom

Objavljeno:

Pet proizvođača kamiona već je premijerno predstavilo kamere koje zamjenjuju retrovizore. Po abecednom redu to su DAF, Iveco, MAN, Mercedes-Benz i Scania. Postoje i mnoge naznake da će sljedeće godine na listu biti dodana još dva brenda. Međutim, dostupnost takozvanih “dnevnih soba”, odnosno dijelova spavaćih soba transformiranih u fotelju i sto, stalno se smanjuje. Naime, samo jedan proizvođač aktivno promovira ovo rješenje i isporučuje ga u većim količinama, a to je Mercedes.

Da li ova promocija kamera, uz odustajanje od korištenja salona, ​​odgovara preferencijama vozača? Nažalost, postoji mnogo ljudi koji imaju potpuno suprotna očekivanja. Primjer ovdje je novi Mercedes-Benz Actros L, koji je upravo preuzeo MORI Transport iz Kalisza. Ovo vozilo je specijalno naručeno bez kamera, ali sa dnevnim boravkom, jer su to bile preferencije koje su vozači trebali da naznače kompaniji. Zato sam došao na ideju da provedem anketu među zaposlenicima MORI Transporta, da provjerim koliko su jake njihove preferencije i koliko bi se njih složilo s navedenim izborom.

Najnoviji model bez kamera, ali sa dnevnim boravkom:

MORI Transport iz Kalisza ima flotu od 20 Mercedes kamiona u različitim konfiguracijama. Pored sistema o kome je bilo reči, tu će biti i Actros kamioni sa retrovizorima i običnim enterijerom, kamere i običan enterijer, kao i kamere i salon. Većina njih su posebno konfigurirana vozila, iako postoji nekoliko kupljenih jedinica bez utjecaja na opremu. Nedavno je kompanija testirala i novi DAF XG+ opremljen kamerama, ali je na kraju dobila ovaj model u verziji sa retrovizorima. Ova vozila koriste se na međunarodnim rutama, u 2/1 ili 3/1 sistemima.

A sada da pređemo na samu anketu. 21 vozač kompanije, koji redovno dolaze u kontakt sa navedenom opremom, odgovorio je na tri jednostavna pitanja. Dva su zatvorena, i to: „da li više volite kamere ili klasična ogledala?“ i „da li više volite dnevni boravak ili običan raspored enterijera?“. Otvoreno je treće, dodatno pitanje koje je od vozača tražilo da naznače one elemente opreme koji su im bili posebno važni.

Actros sa bočnom kamerom MirrorCam:

1. Ogledala ili kamere?

15 od 21 vozača se opredijelilo za klasična ogledala, 2 vozača su izabrala kamere, a za 4 vozača je bilo svejedno. Ispostavilo se da pristalice ogledala čine preko 71 posto ekipe, dok je pristalica kamere bilo manje od 10 posto.

Odakle je došao ovaj rezultat? Protivnici kamera su ih kritikovali zbog zamaranja slike, pogoršanja kvaliteta slike u lošim vremenskim uslovima, otežanog procenjivanja širine kabine, slučaja kvara koji je već poznat u kompaniji i nemogućnosti promene ugla gledanja jednostavnim pomeranjem. glava. Osim toga, navedeno je da kamere otežavaju određivanje brzine, udaljenosti i nagiba. Međutim, pristalice kamera pohvalile su ovo rješenje jer olakšava vožnju udesno i što ne ometa pogled pri ulasku u kružni tok.

2. Dnevni boravak ili običan enterijer?

17 od 21 vozača izabralo je salon, 2 vozača su odabrala klasični raspored enterijera, preostala 2 nisu imala jasnu prednost. Tako je dnevni boravak pobijedio sa 81 posto podrške, dok je aranžman sa običnim krevetom dobio manje od 10 posto glasova.

Odakle je došao ovaj rezultat? Pristalice salona ponovile su argument o više slobodnog prostora u kabini. Štaviše, desno sjedište u salonu, postavljeno u Actros ispod sklopivog kreveta, pohvaljeno je zbog svoje velike udobnosti. Međutim, pobornici klasičnog rasporeda radije jednostavno imaju veliki donji krevet, a istovremeno ih ometa manji broj skladišnih mjesta u dnevnom boravku.

3. Ostali važni dijelovi opreme:

Na pitanje o ostalim važnim elementima opreme, čak 13 od 21 vozača je na svojoj listi navelo parking klimu. Nijedan drugi dodatak nije dobio više glasova.

11 od 21 navedenog vozača ventilirano sjedište i udobna varijanta dušeka .

7 od 21 vozača je ušlo u multimedijalni sistem sa dobrim ozvučenjem i kožnim volanom a >.

4 vozača svaki naveden u anketi stofrižider sa funkcijom zamrzavanja, a veliki broj utičnica za punjenje, kao i električni sistem prilagođen dužim stanjima.

3 vozača su zamijenila farove visokih performansi kožne presvlake sjedala.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice