Utorak, 23 Jula, 2024
NaslovnicaReportažeKratak intervju: Rastuće cijene energije i materijala brzo su povećale troškove logističkih...

Kratak intervju: Rastuće cijene energije i materijala brzo su povećale troškove logističkih usluga

Aleksandra Marszałek u intervjuu naglašava da su se mnoge njemačke kompanije u protekloj godini suočile s problemima s vlastitom profitabilnosti. Stoga preporučuje kompanijama da se još više fokusiraju na upravljanje rizicima u 2023. godini.

Natalia Jakubowska : Kako gledate na 2022. godinu?

Aleksandra Marszałek, izvršna direktorica Trans.eu Grupe za Zapadnu Evropu: Godina 2022. može se opisati kao dinamična i nestabilna. Uska grla u lancima opskrbe uzrokovana pandemijom korona ponovo su se povećala kao rezultat drugih vanjskih utjecaja i tek su se povremeno mogla malo smiriti. Kraj ovom razvoju trenutno se ne nazire. Osim toga, globalne krize – posebno rat u Ukrajini – dovele su do drastičnih promjena u logističkoj industriji. Rastuće cijene energije i materijala brzo su povećale troškove logističkih usluga. Promjene cijena postaju sve teže predvidljive i stvaraju neizvjesnost na tržištu

Koja je vaša lična riječ godine u industriji?

povećanje cijene.

Gledajući industriju transporta i logistike, šta očekujete za 2023. godinu?

Logistička industrija je već iskusila ranjivost digitalne infrastrukture kada su hakirani APM terminali u luci Rotterdam, a najvažnija evropska kontejnerska luka utonula je u haos na nekoliko dana. Postoje dobri razlozi za vjerovanje da će slični incidenti postati češći u budućnosti. Istovremeno, još uvijek postoji snažan trend ka povećanju automatizacije i proširenoj upotrebi umjetne inteligencije. Kao rezultat toga, sajber sigurnost postaje sve važniji faktor, a ulaganja u odgovarajuće softverske sisteme će se povećati. 

Ne može se pretpostaviti da će porast cijena naglo biti usporen. Dapače, čini se da će dalje promjene poput povećanja putarine za kamione od 1. januara 2023. dovesti do daljeg povećanja cijena.

Protekla godina dovela je do problema sa sopstvenom profitabilnošću mnogim nemačkim kompanijama. Da bi se ovo obnovilo, mora se pretpostaviti da će ciljevi održivosti imati niži prioritet 2023. godine.

Ne mogu se isključiti ni promjene ponude i potražnje. Globalne krize dovode do promjena u međunarodnim trgovinskim tokovima, a ekonomska proizvodnja bi također mogla pasti u Njemačkoj sljedeće godine. Za sektor transporta to bi značilo manje opterećenja na tržištu, a time i potpuno novi izazov za sve uključene u industriju.

Koje su aktivnosti i projekti na vašem programu za 2023. godinu?

Za Trans.eu GmbH, prioritet za narednu godinu biće nastavak uspešne ekspanzije u zapadnoj Evropi. U tom cilju, integracija prodaje, marketinga i uspjeha kupaca bit će još teže potaknuta. To također uključuje povećanje stepena automatizacije relevantnih marketinških i prodajnih procesa. Osim toga, Trans.eu planira razviti nova partnerstva u tehnološkom sektoru.

Koje savjete biste dali kompanijama za uspješnu fiskalnu 2023.

Zadati okvirni uslovi zahtijevaju zaštitu od vanjskih rizika i istovremeno povećanje vlastite efikasnosti. Holističko upravljanje rizikom i obećavajuća analiza lanca snabdijevanja su od suštinskog značaja za osiguranje vašeg ekonomskog učinka. Kako bi se postiglo povećanje efikasnosti, preporučuje se upotreba inteligentnih softverskih rješenja. I na kraju, ni u 2023. ne treba zanemariti ulaganja u razvoj i obuku zaposlenih, kako bi se efekti nedostatka kvalificiranih radnika zadržali pod kontrolom.  


Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari