Logistik Start-up ima rješenje za posljednju milju

Objavljeno:

Stručnjak za logistiku i softver Felix Dossmann osnovao je svoj logistički start-up Grünfuchs u Getingenu 2022. Svojim održivim, lokalnim i pametnim logističkim konceptom, mladi poduzetnik želi riješiti problem logistike “posljednje milje”.

Start-up iz Göttingena, Grünfuchs Logistik GmbH, želi revolucionirati urbanu logistiku, jer većina troškova putovanja i osoblja nastaje od kupovine do isporuke. Clou, dostave paketa u paketu na ekološki prihvatljiv način. Lokalno, na primjer, ako idete u kupovinu u centar grada, možete imati svoje kupovine – posebno one glomazne – dostavljene direktno iz radnje do vaših ulaznih vrata.

Roba se isporučuje direktno iz lokalne, male maloprodaje, bez zaobilaznih puteva preko distributivnih centara i dodatne transportne ambalaže, koja se potom ponovo odlaže. Posljednja milja je jednostavno mnogo pametnija, objasnio je Dossmann u intervjuu za lifeverde.

Ovim konceptom održive logistike, mlada kompanija prvenstveno podržava lokalne trgovce na malo i oslanja se na društvene i ekološke standarde, za što je osnivač Grünfuchsa u novembru prošle godine nagrađen Nagradom za inovacije 2022.

Grünfuchs preuzima pakete od svih paketskih službi

Start-up je otišao korak dalje i osnovao SmartCity-Microhub, gdje čak i velike paketne službe mogu dostaviti pošiljke u distributivno skladište.

Zahvaljujući saradnji sa Cellumation-om, start-upom koji razvija i gradi inteligentne modularne tehnologije za automatizovani protok materijala u najmanjim prostorima, paketi se u skladu sa tim sortiraju u Goettingen SmartCity-Microhub, zatim utovaruju na teretne bicikle i zatim isporučuju, koji značajno smanjuje ukupni napor za dostavu paketa smanjen.

To možemo postići samo novim i, prije svega, održivim modelom gradske logistike, podržanim pametnim softverom za trgovce, vozače i krajnje kupce, AI u sortiranju, prepoznavanju i planiranju ruta, te korištenjem XXL teretnih bicikala bez emisija, dodaje Dossmann.

Pored Göttingena, start-up je sada aktivan i u Leipzigu i Magdeburgu. Ostali gradovi kao što su Münster, Freiburg, Neumünster i Husum slijede 2023. godine.Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice