Nedjelja, 14 Jula, 2024
NaslovnicaZanimljivostiMAN i Scania testiraju PlusDrive autopilot - fiksne rute čak i bez...

MAN i Scania testiraju PlusDrive autopilot – fiksne rute čak i bez vozača

Autopilot pod nazivom PlusDrive, razvijen u Sjedinjenim Državama, sve više zaokuplja interesovanje među proizvođačima kamiona. Nakon implementacije ovog rješenja u vozila FAW i Iveco, istu tehnologiju sada koriste i Volkswagenovi brendovi kamiona, odnosno International, MAN i Scania. Sve tri kompanije objavile su danas u svojim saopštenjima.

PlusDrive može biti autopilot četvrtog stepena, sposoban da preuzme kontrolu na svim dionicama puta i ograniči rad vozača na manevrisanje po trgu ili preuzimanje kontrole u hitnim situacijama. Međutim, različite marke mogu imati koristi od toga u različitoj mjeri. Već pomenuti kineski FAW odlučio je da implementira autopilot u svom punom obliku, čak i da omogući bespilotni saobraćaj. Međutim, Iveco naglašava potrebu zadržavanja vozača u kabinama, želeći da autopilot pretvori u veoma opsežan sistem podrške, odgovoran za ključne manevre na fiksnim rutama, kao i za prilagođavanje brzine kretanja ekonomiji.

Kakve će koristi marke Volkswagen od ovoga? Prema danas objavljenim najavama, planovi uključuju potpunu automatizaciju saobraćaja, što bi u konačnici moglo dovesti do eliminacije vozača iz kabine. Na primjer, MAN želi koristiti njemački zakon iz 2021. godine, koji dozvoljava automobilima bez vozača da rade na fiksnim rutama, pod uslovom da se koristi odgovarajući daljinski tehnički nadzor. Štaviše, sva tri brenda to mogu kombinovati sa efektima Man’s Anita projekta , koji je razvio autopilot za kretanje bez posade oko rokova za kontejnere. Osnovna ideja je da se sve ovo implementira u serijsku proizvodnju, kao fabrička opcija za kupce koji opslužuju fiksne rute.

Naglašavam da su sve ovo dugoročni planovi. Međutim, u bliskoj budućnosti su indicirani testovi s ljudskom posadom uz učešće hitnih vozača. Probe ovog tipa već počinju, na fiksnim rutama između distributivnih centara. MAN će ih izvoditi na njemačkim autoputevima, Scania na autoputevima u Švedskoj, a International na putevima Sjedinjenih Država. U sva tri slučaja to će biti ispitivanja u javnom saobraćaju.

Ispod je video koji prikazuje rad sistema PlusDrive u bespilotnom saobraćaju širom Kine, u FAW J7+ tegljaču, kao i u saobraćaju sa posadom po Nemačkoj, u tegljaču Iveco S-Way. Ispod video zapisa ćete takođe pronaći tekstualno objašnjenje kako ovaj sistem radi u Ivecu, zajedno sa primerima funkcija.

Ovako to radi u Iveco S-Way:

Ovdje dostupne funkcije uključuju automatiziranu promjenu trake za pretjecanje vozila koje se sporije kreće. Kompjuter će vozaču predložiti takav manevar, vozač će to morati samo da potvrdi, a onda će kamion sam prestići. Sistem bi također trebao sam usporiti ako ga blokira drugi automobil ili ako neko treba nekoga da pusti iz trake za ubrzanje. Kako naglašavaju kreatori PlusDrive-a, sistem će se uvek ponašati kao najpristojniji vozač na putu, jer, za razliku od ljudi, nema osetljiv ego. Osim toga, PlusDrive bi trebao automatski prilaziti prometnim gužvama, održavati idealno središte trake čak i pri vrlo jakom vjetru i birati najekonomičniji stil vožnje ne samo u smislu topografije terena, već i intenziteta i prirode saobraćaj na putu. Također će moći slati poruke upozorenja, na primjer kada susjedna traka opasno uspori.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari