Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaNovostiMikrohoteli za vozače na novim mestima. I kamiondžije su nezadovoljni

Mikrohoteli za vozače na novim mestima. I kamiondžije su nezadovoljni

Roatel je otvorio dva nova objekta u Njemačkoj. Od sljedeće godine, mikro hoteli će početi da se pojavljuju iu inostranstvu. Startup je zadovoljan rezultatom i percepcijom hotela , ali nisu svi zadovoljni ovom odlukom.

Start-up Roatel iz Dizeldorfa otvorio je 24. januara ove godine novi mikro-hotel , koji se nalazi u Jesenu (Saksonija-Anhalt), na teritoriji benzinske stanice Sprint na putu B187. Smještaj u novom hotelu može se rezervirati putem platforme kompanije, kao i na web stranici booking.com. Ukupno ima četiri sobe.

Pored kontejnerskog hotela, tuševi, toaleti, bankomati, prodavnica, bistro i restoran, parking prostori i autopraonice dostupni su danonoćno, objašnjavaju iz kompanije.

Još jedan Roatel se nalazi u Busdorfu u Schleswig-Holsteinu, na autoputu A7 pored stajališta kamiona Wikinger Land. Ovaj objekat će zvanično biti otvoren u narednih nekoliko nedelja.

35 hotela i prekomorska ekspanzija

Trenutno u Njemačkoj vozači mogu boraviti u 11 mikro-hotela u sedam saveznih država , koje startup otvara od 2019. godine. Cilj kompanije je stvaranje lanca hotela u Njemačkoj i Evropi. Prema planu, startup će do kraja 2023. otvoriti do 35 hotela širom Njemačke, a od sljedeće godine će početi da se pojavljuje iu inostranstvu.

Suosnivač kompanije Christian Teisen priznao je da će prva zemlja u kojoj će se pojaviti mikro-hoteli vjerovatno biti Francuska.

Problemi preko noći ne prestaju

Transportne kompanije su spremne da prihvate ideju kontejnerskih hotela, ali da li je ovo rešenje pogodno za vozače, s obzirom na pravila za kamiondžije u EU? Neki ljudi misle da nije.

Za Evropsku federaciju transportnih radnika (ETF), koncept izgleda kao da bi to mogao biti još jedan način da transportne kompanije zaobiđu zakon EU, koji je kreiran upravo kako bi se osigurali pristojni uslovi rada za vozače kamiona.

Odredbe Paketa mobilnosti koje se odnose na režim rada i odmora, kao i povratak vozača kućama, uvedene su kako bi im se poboljšali uslovi rada – posebno da bi vozači mogli da provode više vremena sa svojim porodicama, a ne da spavaju u kontejneru. ”, upozorava EFT.

Organizacija je zamolila vozače da saznaju kako se osjećaju o noći u kontejnerima – hoće li to učiniti njihov posao privlačnijim? Prema EFT-u, reakcija vozača nije pozitivna . Mnogi su isticali da oni nisu roba, već ljudi, a ideja o spavanju u kontejnerima je bez poštovanja. Pitanje je da li je to legalno?

Ukratko, ne. Kontejneri nisu pogodno mjesto za vozače kamiona, ne poboljšavaju uslove rada i ne dozvoljavaju im da se slobodno odmaraju”, poručuju iz ETF-a.

Organizacija je ukazala na zakone o vožnji i odmoru vozača koji zahtijevaju da se svaki sedmični odmor duži od 45 sati provodi u odgovarajućem smještaju sa prostorima za spavanje i sanitarnim čvorovima.

Ne mogu da zamislim da spavam u ovakvoj sobi sa drugim vozačima (…). Znamo kako izgledaju toaleti za parking. Ovdje bi moglo biti slično”, kaže Sigitas, vozač iz Vilniusa.

“Kako je ostati u istoj prostoriji sa strancima? Osim toga, u kontejnerima nema zvučne izolacije, jedna zabava i niko neće zaspati”, kaže drugi kamiondžija.

Razlikuju se od hotela po tome što su izgrađeni na parkiralištima pored automobila koje moramo zaštititi. Ali šta treba da zaštitimo? Teret i kamioni su osigurani, a gorivo se više ne krade. Ako je parking čuvan, ne moramo dodatno obezbjeđivati ​​kamione”, žale se vozači.

ETF također napominje da zakon EU definira odmor vozača kao period tokom kojeg vozači mogu slobodno upravljati svojim vremenom. Kao rezultat toga, “smještanje vozača u kontejnere ne odgovara opisu vremena odmora”, uvjeravaju iz organizacije.


Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari