Muzika tokom vožnje kamiona. Naučnici su otkrili kako na vozača utiče njegova lista za slušanje muzike

Objavljeno:

Muzika je često stalni pratilac mnogih vozača na putu. Pogotovo kamiondžije, kojima to pomaže da borave duge sate za volanom. Ali da li to zaista pomaže ili je efekat muzike na pažnju i koncentraciju dvosmislen? Koje su nijanse naučnici otkrili.

Studije su se bazirale na činjenici da ponašanje vozača za volanom nije uvijek isto. Različite aktivnosti zahtijevaju različite koncentracije, tako da vam slušanje muzike tokom vožnje može pomoći ili naškoditi. Prema rezultatima ankete, pokazalo se da više od 90 posto. Vozači ne mogu bez zvučne pratnje tokom vožnje .

Državni univerzitet u Sao Paulu (Brazil), u saradnji sa Univerzitetom Oxford Brookes (Velika Britanija) i Univerzitetom u Parmi (Italija), otkrio je da klasična muzika može pomoći u smanjenju stresa   i poboljšanju koncentracije tokom vožnje. Takvu muziku možete uključiti, na primjer, kada tražite parking mjesto. Oslobađa nepotreban stres.

Ali prema studiji sa Univerziteta St. John's u Newfoundlandu, Kanada, muzika sa bržim ritmom, kao što je rok ili hevi metal, može usporiti reakciju i pažnju vozača . Iako mnogi vozači smatraju tešku i emotivnu muziku najboljom opcijom da ostanete budni, ona može imati suprotan efekat. Teška muzika povećava šanse vozača da upadne u nesreću.

Stručnjaci smatraju da klupske ritmičke kompozicije, naprotiv, pozitivno utiču na pažnju i reakciju. (Osim ako ne počnete plesati dok vozite).

Pored stila muzike, koji, kako god da se kaže, biramo po ukusu, na vozača veliki uticaj ima i jačina muzike. Dodatnu opasnost nosi glasna muzička pratnja. Raspršuje pažnju, osim toga, zbog pojačane jačine zvuka, zvuci koji su važni na putu – signali, sirene, glasovi ljudi itd. – postaju nedostupni vozaču.

Stručnjaci kažu da muzika treba da donese najviše pozitivnih emocija i pomoći, pa je u različitim trenucima vožnje bolje koristiti raznovrsnu muziku. Na primjer, mirniji u prometnoj gužvi kako se ne bi još više iznervirao ili umjereno ritmičan da ostanete na oprezu na dugim međugradskim rutama. Nivo jačine zvuka je važniji od stila ; mozak se brzo umori od dodatnih decibela, a to je posebno opasno tokom vožnje.

Kako biste bili sigurni da vam muzika pomaže na putu, stručnjaci savjetuju da unaprijed napravite liste za reprodukciju kako vas one ne bi ometale na putu i da podesite stalnu jačinu zvuka kako biste čuli važne zvukove s ceste. 

Za promjenu pjesama ili jačine zvuka, bolje je koristiti glasovnu kontrolu. A glavni savjet je da pratite svoju reakciju na muziku i nivo zvuka. Ako se osjećate umorno, bolje je sjediti u tišini i vratiti harmonično stanje.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice