Nedjelja, 16 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloNacrt novih pravila za transport životinja - vrijeme, pauze i temperature

Nacrt novih pravila za transport životinja – vrijeme, pauze i temperature

Evropska komisija priprema izmjenu propisa koji regulišu transport živih životinja. Očekuju se znatno stroži vremenski standardi, što može nametnuti još veći pritisak na vozače i prevoznike.

Projekat predstavljen prošle sedmice sadrži najveće promjene uvedene u ovu temu u posljednjih 20 godina. To je prvenstveno smanjenje maksimalnog vremena transporta do klaonice, kao i dodatni temperaturni zahtjevi za zimski ili ljetni period. U nastavku se nalazi lista najvažnijih prijedloga.

1. Transport životinja na klanje neće biti duži od 9 sati;

2. Prevoz životinja koje nisu namijenjene za klanje će biti dozvoljeno da traje najviše 21 sat. Svakih 10 sati moraćete da napravite pauzu od najmanje 60 minuta, a nakon 21 sat biće vam potrebna pauza od 24 sata. Tokom ovog drugog perioda, životinje će morati da dobiju hranu, vodu i odmor. Nakon 24 sata parkiranja, moći ćete ponovo voziti 21 sat.

3. Transport na temperaturama od 25-30 stepeni Celzijusa treba uvijek ograničiti na 9 sati.

4. Kada dnevne temperature pređu 30 stepeni Celzijusa, transport će se morati obaviti noću.

5. Kada noćne temperature pređu 30 stepeni Celzijusa, gustina utovara životinja će se morati smanjiti.

6. Kada temperature padnu ispod 30 stepeni, karoserije kamiona će morati biti pokrivene kako bi se pružila potpuna zaštita od vjetra.

7. Transport na temperaturama ispod 5 stepeni Celzijusa uvijek treba ograničiti na 9 sati.

Naglašavam da je sve ovo još samo projekat. Prije nego što nova pravila konačno stupe na snagu, bit će potrebno dobiti saglasnost Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije. Cijeli proces može potrajati još mnogo mjeseci.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari