Najnovija dvospratna Vario prikolica stvara 62 prostora za palete

Objavljeno:

Više stabilnosti, bolje rukovanje, kraće vrijeme obrta, a time i veća efikasnost u transportu sa djelomičnim opterećenjem, obećava nova prikolica s dva sprata koju je prošle sedmice predstavio Europäische Ladungs-Verbund Internationaler Spediteure (ELVIS).

Poluprikolica sa ceradom, nazvana Vario Liner, posebno je dizajnirana za upotrebu u čvorištu i linijskom transportu. Nudi do 62 paletna mjesta na dva nivoa i također je odobrena za ADR transport sa svojim Code XL certificiranim tijelom.

“Novi Vario Liner je efikasan odgovor na svakodnevne izazove u HUB-u i redovnom transportu,” kaže Nikolja Grabowski, izvršni direktor ELVIS AG. „Ne samo da ima više tereta od svog prethodnika, već se može još brže utovariti i istovariti. To ga čini ekonomičnijim i smanjuje emisije CO2 povezane s transportom.”

Novorazvijena prikolica sa ceradom, koju je ELVIS postavio u bliskoj saradnji sa proizvođačima komercijalnih vozila KRONE i Wiese, može se utovariti i sa strane i preko zadnjih vrata. Ovaj koncept smanjuje vrijeme potrebno za utovar i istovar bilo kojeg tereta na minimum i, u kombinaciji sa dvospratnim sistemom, također jamči nisku stopu oštećenja.

Drugi nivo, koji se segment po segment može promjenjivo podesiti, ne samo da povećava broj paletnih mjesta na 62, već i sprječava da se roba nepravilno slaže i ošteti zbog prevelikog pritiska.

Podešavanje visine pojedinačnih elemenata nivoa vrši se uz pomoć viljuškara. Kako bi se osigurala sigurnost u svakom trenutku, segmenti su opremljeni elektronskom bravom koja sprječava nenamjerno podešavanje. Ovo se može osloboditi samo umetanjem zubaca viljuškara u međupodne džepove odgovarajućeg segmenta nivoa.

Vozač više ne mora ručno da interveniše, što znatno poboljšava njegovu bezbednost i udobnost tokom utovara.

„Opremanje prikolice kao varijante na sprat je odlučujući faktor u poboljšanju iskorišćenja vozila. Na primjer, paletizirana roba i duga roba mogu se transportovati istovremeno i bezbedno,” objašnjava Eugen Friesen, projekt menadžer i glavni inženjer dizajna u Wiese GmbH & Co.

Postavljanjem teške robe na donji nivo, a lake robe na gornji nivo može se ostvariti i nisko težište, što zauzvrat pozitivno utiče na vozne karakteristike i povećava bezbednost, kažu u kompaniji.

Kako bi se proces utovara sveo na minimum, čak i kod dugačke robe, Vario Liner je standardno opremljen i podiznim krovom, koji omogućava brži pristup gornjem nivou.

Druga generacija Vario Liner ispunjava stroge zahtjeve za osiguranje tereta sa Code XL i također se odlikuje još većom stabilnošću u odnosu na prethodni model. I okvir i nosači su ojačani. Posebno čvrste vodilice sprečavaju naginjanje srednjih polica.

„Kao rezultat toga, postižemo značajan dobitak u udobnosti i – zbog poboljšanih voznih karakteristika – veliki plus u sigurnosti u drumskom saobraćaju. Zbog velike fleksibilnosti u utovaru, uspjeli smo postići i značajan stepen efikasnosti i održivosti u situacijama kombiniranog utovara,” dodaje Björn Budde, menadžer prodaje u Njemačkoj u Fahrzeugwerk Bernard KRONE GmbH & Co.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice