Najveća kazna ikada izrečena tokom inspekcije kamiona ostavila je prevoznika zaprepašćenim

Objavljeno:

Švedska policija izrekla je rekordnu kaznu tokom intenzivne akcije kontrole koja je trajala tri dana. Prekršaj je počinio vozač iz Poljske.

ad

Policija okruga Västerås, Eskilstuna, Stockholm i Umeå u saradnji je provela trodnevnu operaciju na kontrolnom punktu Kokol. Svrha racije bila je testiranje novih metoda rada međunarodne kontrole saobraćaja. Rezultat ovih operacija je rekordna kazna za jednu poljsku kompaniju.

Za tri dana izrečeno je ukupno 500.000 kazni. švedskih kruna (oko 42 hiljade evra). Najveći dio ovog iznosa je kazna za Poljake.

Tokom akcije policija je zaustavila poljski kamion sa poluprikolicom danskog špeditera. Nakon provjere dokumenata, ispostavilo se da je riječ o međunarodnoj pošiljci. Inspektori su u početku bili spremni da puste vozača da nastavi, ali je jedan od njih odlučio da pobliže pogleda tahograf i vozilo, iako očitanja tahografa nisu direktno ukazivala na ništa neobično.

Prilikom pregleda ispostavilo se da senzor tahografa nema pečat (od 28.02.2022. senzori pametnih tahografa moraju biti plombirani sertifikovanim zaštitnim plombama sa oznakom “T”).

Nakon ovog “otkrića”, inspektori su odlučili da sve još pažljivije provjere. Ispostavilo se da je samo u provjerenom periodu vozilo prevozilo u Švedskoj 20 dana, što znači da „za svaki od ovih dana treba platiti 20 hiljada. novčana kazna švedskih kruna”, prenosi portal tidningenprofs.se.

Transportni inspektor Roger Ogemar objasnio je urednicima Trans.INFO-a da se u Švedskoj svakodnevno korištenje kamiona za prevoz tereta bez pečata smatra posebnim prekršajem. 

“Zbog većeg iznosa, kazna se izriče samo za dane kada je kamion korišćen na teritoriji Švedske tokom perioda inspekcije (zadnjih 29 dana uključujući i dan pregleda), tako da je u ovom slučaju iznosila 20 dana”, objasnio je R. Ogemar.

U ovom slučaju, 400 hiljada se dodjeljuje transportnoj kompaniji. švedskih kruna (preko 33 hiljade eura kazne). “Ovo je najveća kazna do sada izrečena u Švedskoj u vezi sa inspekcijama na cestama”, rekao je R. Ogemar.

U početku je poljska kompanija htela da plati kaznu na licu mesta, ali se po prijemu uplate uplate ispostavilo da nema potreban iznos. Kompanija je odlučila da se konsultuje sa advokatom.

Ubrzo je švedski inspektor primio još jedan poziv, ovog puta od danskog pošiljaoca koji se nadao da će automobil moći da nastavi put jer je kran čekao teret. Ogemar je objasnio i prevozniku i pošiljatelju da će teškaš krenuti dalje kada se kazna plati. U međuvremenu, kamion sa teretom je sproveden do parkinga kamiona kako bi vozač mogao koristiti sanitarne i ugostiteljske usluge.

Na kraju je prevoznik platio kaznu, o čemu je telefonom obavijestio policajca. Vozilo je potom odvezeno u servis na pregled tahografa . Tamo je prevoznik morao da plati još 6 hiljada. kruna (500 EUR).


Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice