Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloNemački vozač kamiona je uhvaćen sa tuđom vozačkom karticom. Prijeti mu zatvor...

Nemački vozač kamiona je uhvaćen sa tuđom vozačkom karticom. Prijeti mu zatvor do 3 godine

Njemački vozač kamiona uhapšen je u Španiji jer je koristio tuđu tahografsku karticu. Ovakvo kršenje se smatra teškim ne samo u Španiji, već zakonodavstvo ove zemlje predviđa kaznu za prekršaj u vidu zatvora do 3 godine. Za ovaj rok propali vozač može otići u zatvor.

Kamion njemačke registracije zaustavila je 19. Aprila španska civilna garda na obali Kosta Blanke na autoputu AR-7 kod Torevijeje.

Nakon provjere kamiona, ustanovljeno je da kartica u tahografu ne pripada vozaču koji je za volanom. Dakle, vozač kamiona je optužen za prevarnu upotrebu dokumenta, što je veoma težak prekršaj koji se u Španiji tumači sa stanovišta krivičnog kod.

Dugolinijski vozač, 54-godišnji Nijemac, priveden je, oduzeta mu je tahografska kartica i kamion. Slučaj će biti razmatran na sudu, a za takve manipulacije predviđena je kazna do tri godine zatvora. Posebno će biti razjašnjeno pitanje saučesništva – nije poznato da li je osoba čiju je karticu koristio vozač znala za ove radnje.

Nepoštovanje ovih pravila ne samo da predstavlja značajnu opasnost u drumskom saobraćaju, već može doprinijeti i nelojalnoj konkurenciji u sektoru transporta“, komentirala je Civilna garda hapšenje vozača kamiona.


Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari