Njemačka: Legalizacija kanabisa Stručna komisija predlaže ograničenje THC- u Vožnji Kamiona

Objavljeno:

O novoj graničnoj vrijednosti THC-a za vozače trebalo bi da bude odlučeno ovog proljeća, a nezavisna grupa stručnjaka koju je naručilo Ministarstvo saobraćaja sada predlaže rezultate o ograničnoj vrijednosti THC-a u drumskom saobraćaju.

Od 1. aprila, opojni sastojak THC više neće biti pravno klasifikovan kao narkotik. Trenutno, nivo THC-a od 1,0 ng/ml krvnog seruma označava granicu za upravni prekršaj u saobraćajnom zakonu. Međutim, prema njemačkom udruženju za konoplju (DHV), ova vrijednost je postavljena prenisko.

Federalno ministarstvo digitalnih poslova i prometa (BMDV) je u decembru 2023. godine osnovalo nezavisnu komisiju stručnjaka iz oblasti medicine, prava i transporta kao i sektora policije za utvrđivanje novog ograničenja THC-a u cestovnom saobraćaju. Rezultat stručne komisije sada je dostupan Ministarstvu saobraćaja.

Predlaže se zakonska granica djelotvornosti od 3,5 ng/ml THC krvnog seruma , saopšteno je iz Federalnog ministarstva prometa.

  • Prema trenutnom stanju nauke, ako se dostigne ova granična vrednost THC-a, efekat od značaja za bezbednost u saobraćaju prilikom upravljanja motornim vozilom nije dalji, već znatno ispod praga na kojem počinje opšti rizik od nezgode”, rekli su stručnjaci.

Prema mišljenju stručnjaka, predložena granica od 3,5 ng/ml THC-a u krvnom serumu je konzervativan pristup čiji je rizik uporediv sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,2 promila.

Osim toga, komisija preporučuje da se vozačima početnicima i onima mlađim od 21 godine obezbijedi apsolutna zabrana alkohola dok konzumiraju kanabis u skladu sa članom 24c StVG-a .

Prema obrazloženju člana 44 KCanG, da bi se uvelo ograničenje koje preporučuje stručna radna grupa, zakonodavac mora izmijeniti Zakon o drumskom saobraćaju (StVG) (član 24a). Ministarstvo prometa je već poslalo rezultat vodećem Federalnom ministarstvu zdravstva, a o tome su obaviještene i poslaničke grupe.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice