Utorak, 21 Maja, 2024
NaslovnicaOstaloNjemačka namjerava produžiti korištenje kamiona dužine 17,88 metara za još 3 godine

Njemačka namjerava produžiti korištenje kamiona dužine 17,88 metara za još 3 godine

Njemačka vlada predlaže proširenje upotrebe dugih kamiona tipa 1 u Njemačkoj; još nije konačno odlučeno i podliježe raspravama države i udruženja na čekanju.

Savezno ministarstvo za digitalne poslove i transport (BMDV) razmatra proširenje upotrebe dugih kamiona tipa 1 u Njemačkoj.

Nacrt uredbe, koji ovim vozilima omogućava rad nakon trenutnog privremenog odobrenja koje ističe u decembru 2023. godine, ušao je u završnu fazu međuresorne koordinacije.

„Uspješno sam vodio kampanju unutar savezne vlade kako bih osigurao da kamioni tipa 1 mogu nastaviti sa radom nakon 2023. godine,“ izjavio je dr. Volker Wissing, savezni ministar za digitalne tehnologije i promet, naglašavajući važnost ovih vozila u smanjenju emisije CO2 i ublažavanju cesta zagušenja omogućavanjem transporta više robe na manje putovanja.

Kao dio predložene uredbe, ograničeno odobrenje za dugačke kamione tipa 1 bit će produženo za prve tri godine do 31. decembra 2026. godine, do glasanja u odjelima.

Proširenje ima za cilj da obezbijedi sigurnost planiranja za logističare, a dugoročni cilj je trajno dozvoliti duge kamione tipa 1 na njemačkim cestama.

Dugački kamioni tipa 1 su zglobna vozila maksimalne dužine 17,88 metara . Njihova upotreba će i dalje biti predmet probnih perioda kako bi se olakšalo naučno praćenje budućeg razvoja.

Federalni institut za istraživanje puteva već je pokrenuo daljnje studije o ovim vozilima, istražujući inovativne tehnologije kao što su traktori na vodik i aerodinamički dodaci. Ovo istraživanje usklađeno je s Evropskom direktivom 96/53/EC, koja služi kao pravni okvir za odobrenje tip 1 dugih kamiona na njemačkim cestama.

Kako bi se ubrzao regulatorni proces, državna i industrijska udruženja su pozvana da učestvuju, s mogućnošću da dostave svoje izjave do 26. oktobra 2023. godine. Predloženi pravilnik treba da stupi na snagu 1. januara 2024. godine, nakon završetka rasprave , osiguravajući da je proširena upotreba dugih kamiona tipa 1 utemeljena na sveobuhvatnom istraživanju i doprinosu industrije.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari