Nedjelja, 14 Jula, 2024
NaslovnicaOstaloNjemačka: Policija je tražila 49 pojasa za dvodjelni teret - kontrolu sa...

Njemačka: Policija je tražila 49 pojasa za dvodjelni teret – kontrolu sa čeličnim pločama

A evo još jednog slučaja striktne usklađenosti sa zahtjevima priručnika za osiguranje tereta. Govorit ćemo o potrebi korištenja čak 49 kaiševa za pričvršćivanje dvije čelične ploče.

Sve je počelo rutinskom provjerom na njemačkom autoputu B67, u blizini grada Riesa, blizu holandske granice. Policija je litvanski kamion povukla s ceste i u njegovoj prikolici pronašla spomenute čelične ploče. Prva, veća, bila je teška 14 tona, a na nju je, na drvene daske, postavljena druga ploča teška oko 10 tona.Za pričvršćivanje tereta korišteno je ukupno pet kaiševa. Tri su istovremeno pokrivala obje ploče, a druga dva samo donju ploču. Nije bilo reči o bilo kakvim podlogama protiv klizanja, niti je bilo reči o konstrukciji koja bi mogla da drži daske uz prednji zid poluprikolice. Kao što možete pretpostaviti, policija je smatrala da je osiguranje tereta potpuno nedovoljno.

Kao što je tipično za njemačke inspekcije, službenici su izračunali opterećenje i uključene snage koristeći službeni kalkulator. To ih je navelo na zaključak da je za pravilno pričvršćivanje dotičnog tereta potrebna upotreba 49 kaiševa. Zbog toga je vozaču naloženo da organizuje 44 dodatna pojasa, a dok se ne postave, dalje kretanje je zabranjeno. Protiv prevoznika je pokrenut i upravni postupak za koji će biti izrečena novčana kazna.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari