Njemačka postavlja 16 novih kontrolnih punktova na kojima će se mjeriti težina kamiona

Objavljeno:

Postavljanjem 16 dodatnih kamionskih vaga na odmorišta sa najprometnijim autocestama, njemački operater autocesta Autobahn GmbH i Savezna kancelarija za logistiku i mobilnost (BALM, ranije BAG) žele da preduzmu zajedničku akciju protiv preopterećenih kamiona na cestama.

Autobahn GmbH i BALM potpisali su sporazum o saradnji na uspostavljanju kontrolnih punktova za provjeru težine radi zaštite učesnika u saobraćaju i infrastrukture, navodi se u zvaničnom saopštenju BALM.

Sve veći obim saobraćaja teretnih vozila već je oštetio infrastrukturu. Kao Autobahn GmbH, odgovorni smo da osiguramo da ceste uvijek budu sigurni za saobraćaj. Zato se moramo pobrinuti da na cestama ne bude preopterećenih kamiona. Već krajem 2024. godine biće testirana ogledna kontrolna tačka na A4 između Achena i Kolna“, objašnjava Stephan Krenz, izvršni direktor Autobahn GmbH.

Ukupno 16 takvih kontrolnih punktova trebalo bi da bude postavljeno na njemačkim autocestama do 2028. godine. Provjere težine kamiona i povezane kazne za prekršioce težine pomažu da se izbjegnu štetni efekti opterećenja teških teretnih vozila na infrastrukturu zbog neprihvatljivo velikih osovinskih opterećenja. Pored toga, preopterećeni kamioni ugrožavaju sigurnost na cesti zbog dužih kočionih puteva i veće energije udara.

Plan je da u narednih pet godina Autobahn GmbH i BALM instalira potpuno digitalne, stacionarne kontrolne punktove na odmorištima na najprometnijim autocestama. Autobahn GmbH će planirati, izgraditi i održavati stanice za mjerenje težine, a BALM će biti odgovoran za provjeru vozila.

U budućnosti, mjerna tehnologija ugrađena u samu površinu autoceate omogućit će takozvano predselektovanje – preopterećena vozila koja sistem označi a zatim će se vozilo usmjeravati na kontrolni punkt. Tamo će se obavljati ponovno vaganje preko telematski kontrolisanih LED ekrana. Ukoliko je kamion pretežak, neće mu biti dozvoljeno da nastavi putovanje, a vozač i prevoznik će biti kažnjeni novčanom kaznom.

Prvi kontrolni punkt na autocesti trebalo bi da bude otvoren u oktobru na parkiralištu Rur-Scholle na autocesti A4 u blizini Dierena.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice