Nova obavezna oprema za kamione – kako će to izgledati u praksi?

Objavljeno:

Od sljedeće godine lista obavezne kamionske opreme bit će znatno duža nego do sada. Njegovo produženje su svi novoregistrovani primerci u Evropskoj uniji, bez obzira na datum uvođenja datog modela na tržište. Kako će se proizvođači nositi s ovim rješenjima u praksi? To možemo vidjeti u najavi brenda MAN, koji je upravo najavio modernizaciju svih kamiona preko 3,5 tone, prilagođavajući ih zahtjevima EU.

Nemački proizvođač je, između ostalih, pripremio i FrontDetection sistem, koji upozorava na ljude ili predmete koji se nalaze neposredno ispred prednjeg zida kabine. Ovde možemo saznati da će ovaj sistem generisati vizuelna i zvučna upozorenja, koja će raditi pri startovanju sa mesta i pri brzini do 10 km/h. Sve to kako bi se smanjila vjerovatnoća da, na primjer, udarite pješaka.

Imajući u vidu odbitke, govori se i o ReversingMotionSystem-u, odnosno jednostavno kameri za vožnju unazad. MAN je potvrdio da će ova oprema sada biti standardna, te da će kamera prenijeti sliku na multimedijalni sistem i da će se pokrenuti odmah kada se uključi brzina za vožnju unazad. Možete ga pokrenuti i ručno pomoću prekidača na instrument tabli. Naglašavam, međutim, da će ovaj zahtjev za homologaciju u praksi pokrivati ​​samo solo automobile, jer nije predviđen za poluprikolice i prikolice. Detaljnije sam to objasnio u ovom članku: Kamere za vožnju unazad ili senzori obavezni u kamionima – na koga to neće uticati?

Drugi odgovor na zahtjeve EU je sistem AttentionGuard, koji kontinuirano procjenjuje ponašanje vozača prikazivanjem poruka upozorenja o umoru ili ometanju. Kako objašnjava MAN, to će biti urađeno analizom ujednačenosti držanja udaljenosti od linije i tempa kretanja upravljača.

Zatim dolazimo do sistema upozorenja za prekoračenje dozvoljene brzine koja je na snazi ​​na datoj dionici. U praksi, MAN je to riješio dodatnom ikonicom na radnoj površini koja će prikazivati ​​indikacije iz sistema za prepoznavanje putokaza, uključujući i ograničenja brzine. Međutim, nema najava da bi ovaj sistem aktivno uticao na ponašanje vozača, primoravajući ga da uspori.

MAN je također potvrdio da će svi njegovi novi kamioni uskoro biti opremljeni sistemom za blokiranje alkohola. Nosač će stoga moći lako spojiti takvu blokadu, što će u praksi značiti da će vozač prije svakog pokretanja motora morati duvati u alkometar.

sim toga, tu su i nove inovacije u oblasti spajanja sa poluprikolicama ili prikolicama. Prvo, MAN je najavio uvođenje sedla sa posebnim senzorima koji potvrđuju prisustvo vučenog vozila i njegovu odgovarajuću zaštitu. Pored toga, on-board kompjuteri će biti obogaćeni indikatorima pritiska u gumama za ceo set. Ovo je odgovor na zahtjev EU da kotači prikolica i poluprikolica također budu opremljeni senzorima pritiska.

Na kraju, želim da naglasim da su informacije koje je objavio MAN samo jedan primjer. Iste promjene se mogu očekivati ​​i kod drugih marki kamiona, jer su te promjene jednostavno obavezne, uglavnom stupaju na snagu u ljeto 2024. godine.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice