Novi brend kamiona iz Rusije – Valdai 45, još jedna kineska inkarnacija MegaSpacea

Objavljeno:

Kao što znate, prošle godine su se svi zapadni brendovi kamiona povukli iz Rusije, a njihovo mjesto su odmah popunila vozila uvezena iz Kine. Međutim, Rusi nisu posebno zadovoljni ovim posljednjim, žaleći se na vrlo loš kvalitet. Zato informacije o pojavi novog nacionalnog brenda dobijaja veliki publicitet u Rusiji. Prema smelim najavama, to će biti “takmičenje za kineska vozila koja će osvojiti ruski transport”.

Međutim, jedan pogled na fotografije dovoljan je da se vidi poricanje ovih obećanja.

Valdai 45, kako se zove ovo novo vozilo, predstavili su Nižegorodskije Gruzovije Avtomobili. Ovo je kompanija sa iskustvom u automobilskoj industriji, koja proizvodi komponente za automobile GAZ, uključujući kompletne dizel motore. Međutim, u slučaju Valdaija, više će se raditi o montaži nego o pravoj proizvodnji. I sama kompanija priznaje da će sve ključne komponente biti uvezene gotove iz Kine. Također je jasno vidljivo da Valdai nije potpuno novi dizajn, već jednostavno kineski Foton Auman, na kojem je zamijenjena značka.

Za poređenje, Foton Auman:

Cijela stvar je zanimljiva jer originalni Foton Auman također nije bio vozilo razvijeno od nule. To je reinkarnacija Mercedes Actros MP2/MP3, razvijenog u Kini u zvaničnoj saradnji sa Daimlerom. Promijenjeni paneli karoserije otkrivaju staru njemačku MegaSpace kabinu, a unutrašnjost je zadržala mnoge Mercedesove elemente. To uključuje opći raspored kontrolne ploče, oblik upravljača i prekidača, pa čak i karakteristično produbljivanje prostora za spavanje, koje je nekada izdvajalo Actros MP2/MP3 od konkurenata.

Valdai/Foton gledano odostraga:

Actros MP3 gledano od pozadi:

Valdai/Foton gledano iznutra:

Actros MP3 gledano iznutra:

Prve verzije Foton Aumana su takođe delile elemente pogonskog sistema sa Mercedesom. Međutim, u međuvremenu je Foton prešao na agregate od 470 konjskih snaga iz američkog Cumminsa, u kombinaciji sa 12-brzinskim automatskim ZF mjenjačem. Oba ova elementa treba da budu proizvedena u kineskim fabrikama i takođe su uključena u Valdai 45. Međutim, Valdai 45 će dobiti nešto drugačiju opremu, prilagođenu težim ruskim uslovima. Umjesto usklađenosti sa Euro 6 standardom, koji je već obavezan u Kini, Valdai 45 će imati standard snižen na Euro 5. Vozilo je dobilo i paket zimske opreme, sa dodatnim grijačem, grijanim rezervoarom za gorivo, grijanje filtera i usisne grane. Dodatno, kabina takođe treba da bude izolovana, jer kineska vozila obično nisu pripremljena za oštre zime.

Da sumiramo, može se reći da će ruski prevoznici sada moći da biraju između potpuno kineskog Foton Aumana (koji se već neko vreme nudi u Rusiji) i Foton Aumana koji se sklapa u kineskim delovima u Rusiji.

Primjer Foton Auman na ruskim tablicama proljeće 2023.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice