Novi Volvo FH Aero: prednji kraj 24 cm duži, motori do 780 KS. i XXL kabina

Objavljeno:

Volvo FH je predstavio svoju novu generaciju, nazvanu Aero. Kao što ime govori, glavna karakteristika je poboljšana aerodinamika, koja smanjuje potrošnju goriva i istovremeno poboljšava opuštanje vozača.

Sa prednje strane, karoserija Volvo FH Aero je 24 centimetra duža od svog prethodnika. Ovo rezultira zaobljenijim branikom i nagnutijim prednjim zidom. U kombinaciji sa sistemom kamera koji zamjenjuje ogledala i kočionim sistemom koji smanjuje otpor kotrljanja, očekuje se da će ovo donijeti uštedu goriva od oko 5 posto. Ovdje je vrijedno naglasiti da je Volvo Trucks zamijenio samo glavne bočne retrovizore i nije se odlučio za kameru u uglu. Za noćnu vožnju, ekrani su bili opremljeni infracrvenim sistemom za analizu slike.

Duži prednji kraj je također omogućio novu homologaciju, u skladu s izuzećem EU za aerodinamičnije kamione uvedeno 2020. Zahvaljujući tome, kabina Globetrotter XXL sa ležajem povećanim za 25 centimetara može se legalno kombinovati sa poluprikolicama pune veličine, bez straha od kazne za prekoračenje dužine voza. Ovo će biti druga ponuda ove vrste na tržištu, što u praksi znači da će DAF XG/XG+ konačno imati konkurenta u turi.

Globetrotter XXL nudi nižu širinu dušeka od 91 cm iza vozačevog sedišta, 106,5 cm u sredini kabine i 99 cm iza suvozačevog sedišta. Dužina ovog dušeka je 213 centimetara i dostupan je u pjenastoj ili opružnoj verziji. Osim toga, Volvo Trucks govori o sistemu nagiba dušeka koji je dizajniran da olakša spavanje prilikom parkiranja na padini. Sa vanjske strane, Globetrotter XXL ima veće spojlere koji pokrivaju produžetak kabine.

Govoreći o unutrašnjosti, Volvo Trucks također ukazuje na novu opremu. Fabričke opcije uključuju mikrotalasnu pećnicu, sistem sa dva frižidera, novi audio sistem sa šest zvučnika i redizajniran navigacioni sistem. U blizini radne površine nalaze se USB-C portovi za punjenje, a jedan od dva ekrana će prikazati sistem za praćenje pritiska u gumama. Ukupni izgled radne površine i radnog područja ostaje nepromijenjen.

U slučaju 13-litarskog FH modela, Šveđani se pridržavaju I-Save tehnologije, odnosno dodatne Turbo Compound turbine koja povećava obrtni moment. Volvo FH Aero planira dalje poboljšati ovaj sistem preciznijim topografskim kartama zasnovanim na virtuelnom disku. Osim toga, u ponudi su se pojavile nove varijante snage koje vam sada daju izbor između četiri varijante: 420 I-Save (2400 Nm), 460 I-Save (2600 Nm), 480 I-Save (2700 Nm) i 500 I -Ušteda (2800 Nm).

Promjene motora u modelu FH16 otišle su mnogo dalje. Dobio je D17 jedinicu, čija se zapremina povećala na 17,3 litre, a maksimalna snaga bila je 600, 700 ili 780 KS. (3000, 3400 ili 3800 Nm respektivno). Ovdje je vrijedno napomenuti i simboličnu promjenu – Volvo Trucks nije odustao od konkurencije Scaniji za titulu najmoćnijeg proizvodnog kamiona u Europi, nadmašivši drugi švedski brend za 10 KS.

U zaključku, nekoliko pojašnjenja. Gore spomenuti Globetrotter XXL nije jedina kabina iz nove linije. I dalje ćete moći da nabavite kraće kabine Globetrotter XL i Globetrotter, kao i karoserije bez podignutog krova. Na zahtev, u ponudi će biti i kabine sa klasičnim retrovizorima umesto kamera. Osim toga, možete birati između 13-litarske verzije bez I-Savea (snaga od 420 do 540 KS), verzije na plin (snaga od 420 do 500 KS) i električne verzije (snage 666 KS). Potonji deli sve pogonske elemente sa svojim prethodnikom, pa mu je domet i dalje oko 300 kilometara.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice