Nedjelja, 14 Jula, 2024
NaslovnicaOstaloObuka za vožnju kamiona od 17 godina, vozačke dozvole unutar van EU

Obuka za vožnju kamiona od 17 godina, vozačke dozvole unutar van EU

Vijeće Evropske unije, koje predstavlja ministre svih država članica, glasalo je za niz izmjena pravila koja regulišu vozačke dozvole. Nova pravila mogu biti važna i za transportnu industriju, a već ih je analizirala međunarodna asocijacija prevoznika IRU. Pa hajde da pogledamo šta je ovde istaknuto.

17-godišnji vozači

Propisi koje su odobrili ministri predviđaju mogućnost dobijanja vozačke dozvole sa samo 17 godina, uključujući i dozvole za profesionalne vozače. Takvi mladi ljudi bi se do punoljetnosti zapošljavali na pripravničkim osnovama, a u kamione bi se smjestili samo pod nadzorom iskusnih ljudi.

Kao što objašnjava IRU, ova promjena zaista ima mnogo smisla, jer bi omogućila maturantima stručnih škola, u zemljama u kojima svoje obrazovanje završavaju sa 17 godina, da odmah počnu raditi. Time bi se riješio, na primjer, problem poljskog obrazovnog sistema, gdje mnogi 17-godišnjaci završavaju školovanje na profilu “vozač-mehaničar”, pohađaju kurseve za kategoriju C i početne kvalifikacije još u školi, ali moraju sačekajte da postanu punoljetni.

Ostali odobreni prijedlozi uključuju uvođenje “mobilne vozačke dozvole”, koja bi se preuzimala u obliku aplikacije za pametni telefon. Vijeće EU se složilo da se uvede takvo rješenje, čime će se omogućiti međunarodne rute bez klasičnog dokumenta novčanika. Ovo je također dio šireg programa, u obliku cijelog “novčanika digitalnog identiteta” za sve građane zemalja EU.

Ova promjena može smanjiti rizike povezane s jednostavnim zaboravom. Čak i ako svoju vozačku dozvolu držite kod kuće, bez problema ćete moći proći inspekciju u drugoj zemlji. Međutim, tu postoji i kvaka, u vidu novih mogućnosti izricanja kazni. Ako takve “mobilne vozačke dozvole” stupe na snagu, Evropskoj uniji će biti lakše da stvori sistem zadržavanja vozačkih dozvola na međunarodnom nivou, na primjer za grube prekršaje prekoračenja brzine.

Ovlasti koje nisu članice EU

Treća inovacija važna za transport je saglasnost Vijeća EU na univerzalno priznavanje vozačkih dozvola trećih zemalja. Danas je tako nešto regulisano propisima pojedinih zemalja, ali odobreni projekat bi to trebalo da garantuje širom Evropske unije. Dakle, ako bi razmatrani projekat stupio na snagu, na primjer, filipinska vozačka dozvola bi bila priznata u svakoj zemlji EU. Ovako nešto ima za cilj da unapredi zapošljavanje profesionalnih vozača sa drugih kontinenata.

Važno je da je Vijeće EU odobrilo takvo univerzalno prihvatanje samo za vozačke dozvole, ne uključujući dodatne profesionalne kvalifikacije. Dakle, kako su napomenuli pravnici IRU-a, da bi radio u transportu EU, vozač koji nije iz EU i dalje će morati da stekne lokalnu početnu kvalifikaciju, u skladu sa lokalnim zahtjevima date zemlje.

Šta je sledeće?

Uz saglasnost ministara, predmetni projekat je dat na glasanje u Evropskom parlamentu. Međutim, nije poznato kada će se takvo glasanje održati i kada bi nova pravila mogla biti primijenjena.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari