Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaReportažeOd mladosti do penzije istim kamionom - preko 60 godina i 13,8...

Od mladosti do penzije istim kamionom – preko 60 godina i 13,8 miliona km

Uoči smo povećanja putarine u Njemačkoj. Novi cjenovnik je napisan na način da će podstaći zamjenu vozila starijih od pet godina (kamioni od prije 2019. godine neće ostvariti popust). Za kontrast, pogledajmo sada priču Boba Spoonera, koji je posjedovao isti Peterbilt 281 više od šest decenija i prešao skoro 14 miliona kilometara od kada je bio nov! O tome će nam reći Krystian Pyszczek, a pored teksta videćemo fotografije Artura Czajkowskog.

U svojim rodnim Sjedinjenim Državama, Bob Spooner se smatra legendom industrije, a njegova biografija bi bila savršena za filmsku adaptaciju. Spooner, rođen 1940. godine u Alabami, napravio je prve korake u svijetu transporta sa 17 godina, kada je vozio kamion kako bi pomogao svom ocu u vođenju porodičnog biznisa. U narednom periodu radio je za malu kompaniju u Kaliforniji, a potom se dvije godine pridružio marinskom korpusu, čuvenim marincima. Nakon odsluženja vojnog roka, Spooner je odlučio da se vrati vožnji, a u septembru 1960. mladi vozač je kupio potpuno novi Peterbilt 281 (tada se u SAD zvao model iz 1961. godine – otuda i oznaka na braniku). Vrijedi napomenuti da je ovaj traktor u to vrijeme bio vodeći model ovog izuzetno prestižnog brenda, a evropski vozači ga možda pamte po sjajnom filmu “Duel” reditelja Stevena Spilberga. 

Peterbilt 281 na službenoj reklamnoj mapi:

Međutim, da se vratimo na stvar – Peterbilt 281 iz 1960. ostao je vjeran pratilac svog vozača do kraja karijere. Amerikanac se godinama bavi raznim transportnim aktivnostima: prevozio je između ostalog: namještaj, stoka, dijelovi za nove Peterbilte, pa čak i vojna vozila. Vrijedi dodati da je tokom svog rada uspio upoznati i mnoge poznate ličnosti, uključujući: Kris Kristofferson, glumac koji je igrao ulogu “gumenog patka” iz legendarnog filma “Konvoj”, kao i kantri muzičari Johnny Cash i Willie Nelson. Sam Peterbilt je tokom godina temeljito modificiran. Originalni motor od samo 250 konjskih snaga konačno je zamijenjen novijim i snažnijim Cumminsom N14 snage 525 KS, koji je bio uparen s novim, 16-brzinskim, nesinhroniziranim Eaton Fuller ručnim mjenjačem.

Unutrašnjost Spoonerovog kamiona, na kraju njegovog životnog veka:

Pored toga, Spooner je ugradio veću spavaću kabinu i modernizirao kočioni sistem, dodajući i kočnice na prednjoj osovini. Ovdje bih vas podsjetio da su američki traktori do 1980. godine često imali kočnice samo na zadnjim kotačima. Nosač je također poboljšao ovjes dodavanjem jastuka pozadi. Zahvaljujući ovim modifikacijama, stari Peterbilt se mogao koristiti u normalnom pogonu 62 godine, održavajući godišnju kilometražu na preko 200.000. kilometara (to je norma u Americi, jer tamo kamioni moraju da voze više i mnogo brže nego u Evropi). Ukupna kilometraža nakon čitave 62-godišnje operacije bila je 8,6 miliona milja, odnosno 13,8 miliona kilometara! Također je vrijedno spomenuti da je u međuvremenu, Peterbilt brend predstavio četiri sljedeće generacije svojih dugonosnih, konzervativno stiliziranih vodećih brodova, pri čemu najnoviji od njih ima virtualne indikatore, multifunkcionalni volan i često Paccar MX-13 motore poznate iz Evropski DAF kao standard. 

Trenutno je Bob Spooner u penziji i provodi vrijeme sa svojom ženom. Predmetni kamion je koristio do prijelaza 2021. i 2022. godine, nakon čega je stavljen na prodaju. Uprkos tome, u porodici se i dalje gaji ljubav prema kamionima, pogotovo što poseduje još osam kamiona, koje trenutno voze sinovi opisanog vozača. I iako se Spooner s pravom smatra istinskom legendom američkog transporta, vrijedi spomenuti da takve situacije nisu tako rijetke u SAD-u kao što se može činiti.

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari