Ove stvari nisu zakonski obavezne, ali mogu olakšati posao vozača kamiona

Objavljeno:

Svi kažu da je ovo posao u kojem se uči dokle god se čovek njime bavi. I da se još nije rodio ko je o ovom poslu sve naučio. I taman kad pomislite da ste prošli sve moguće scenarije, desi se neka situacija koja je se po nečemu razlikuje od svih ostalih.
Kao neko ko se već dugo godina bavi ovim poslom, nisam prošao sve, naravno, ali sam prošao dosta onih uobičajenih. Neke od njih sam možda mogao i da sprečim, a kroz neke sam sigurno mogao proći dosta lakše da sam pri sebi imao neke od ovih stvari. Sastavio sam spisak stvari koje su mi nekad pomogle, a neke od njih su mi jednom zafalile i posle toga su postali deo moje neizostavne opreme. Pa da počnemo.

1. Brisaljka i ručna prskalica za stakla

Tokom letnjeg perioda ima mnogo insekata i buba koje se zalepe na vetrobran i time vam smanjuju vidljivost. A tokom zimskog perioda, usled čestih padavina i izlaska razne mehanizacije na put, povećana je količina blata koju druga vozila prskaju po vašim staklima i time vam takođe mogu smanjiti preglednost na putu. Stoga je zgodno imati pri ruci upravo ručnu  prskalicu.

2. Rezervna carinska sajla

Carinska sajla je obavezna oprema na kamionu, koja služi za blombiranje tovarnog prostora na kamionu od strane carine ili pošiljaoca robe. Ona mora biti u ispravnom stanju, odnosno ne sme biti nigde prekinuta i da se na njenim krajevima može propisno provući blomba. Čestro zbog starosti omotač carinske sajle ispuca i sama sajla unutra struli i zbog toga zna da se prekine, najčešće na krajevima. Ovakve situacije vas mogu sprečiti da nastavite dalji transport, te je zgodno imati sa sobom i rezervnu carinsku sajlu, kako bi uštedeli vreme i nastavili prevoz robe neometano.

3. Merač pritiska u gumama – manometar

Optimalan pritisak u gumama je vrlo bitan, kako za bezbednost, tako i za potrošnju samih pneumatika i goriva. Ovaj uređaj će vam pomoći da pratite pritisak u pneumaticima i da ga održavate optimalnim, kako bi na vreme odreagovali i sprečili da dođe do nepoželjnih situacija. Kada birate manometar, vodite računa da meri barem do 10 bara.

4. Crevo za duvanje guma

Kao što smo već rekli i skrenuli pažnju koliko je pritisak u gumama bitan. Kako je kompresor za duvanje guma,  često nepristupačan ili ga jednostavno nema onda kad vam najviše treba, crevo za duvanje guma će vam pomoći da ispravite nepravilnosti koje ste utvrdili manometrom ili ste odokativno primetili da je guma „legla“. Svaki kamion ima izvode na koje se navrne jedan kraj creva i ukoliko se guma nije odvojila od felne, na ovaj način možete doduvati gumu i kupiti dodatno vreme, da se prebacite do vulkanizera ili da se sklonite do nekog bezbednijeg mesta kako bi ste zamenili točak.

5. Ruski ključ

Ovaj alat, koji po zakonu nije obavezan može vam znatno olakšati odvrtanje šrafova točka koji znaju biti pretegnuti, a često i zapekli. Ruski ključ će vam verovatno biti potreban ukoliko niste pratili pritisak u gumama pa je došlo do pucanja ili je iz nekog drugog razloga potrebno da zamenite točak na licu mesta. Obratite pažnju jer je sila velika i ukoliko je šraf jako zapekao, može doći do pucanja brezona. 
Takođe ruski ključ se ne preporučuje za stezanje šrafova. Sa polugom od metar na koju se nasloni 80 kg mase, dobićete sasvim dovoljnu silu za zatezanje točkova.

6. Kablovi za struju ili starter

Svi smo upoznati sa time koliko može biti nezgodno kada vas izdaju akumulatori. Najčešće je to tamo gde vam to najmanje treba. Dugački kablovi za spajanje ili još bolje starter, vam mogu pomoći da ovu situaciju koja nije ni malo prijatna, mnogo lakše rešite i da se prebacite do servisa kako bi izvršili zamenu. Da bi ste preventirali ovakve situacije, s vremena na vreme, izvršite merenje napona pre prvog paljenja i tokom prvog paljenja nakon višednevnog stojanja, najbolje na parkingu firme. I proveravajte nivo tečnosti u akumulatorima i dolivajte po potrebi, taman toliko da ćelije unutar akumulatora budu prekrivene. Na taj ćete im produžiti vek.

7. Klocna

Prilikom zamene točka na putu, dizalica često zna da bude preniska da bi dohvatila oslonac. Posedovanje ovog naizgled bezazlenog drvenog premeta, po mogućnosti od bukve, će vam omogućiti da nadoknadite visinu dizalice koja vam nedostaje i time olakšati sebi ionako već zahtevan posao.

8. Bilo koji višenamenski podmazivač u spreju

Razne stvari na kamionu mogu da „zapeknu“. Višenamenski podmazivač u spreju će vam pomoći da podmažete mehaničke delove ili delove koji su zapekli. Ovaj sprej je jednostavno „must have“.

9. Vezice i parče tanke žice

Plastične vezice ili parče žice vam mogu koristiti u situacijama kada je nešto otpustilo, popustilo ili se otkačilo (crevo,cev…) pa ga je potrebno pričvrstiti do radionice.

10. Brza spojka

Creva za vazduh su pod velikim pritiskom (do 15 atmosfera). Ona su krucijalna u sistemu za kočenje, ali služe i sistemu oslanjanja, odnosno jastucima. Njihovo pucanje može vas „ostaviti na putu“ , izazvati dodatne troškove i onemogućiti vam dalji transport. Upravo brza spojka, koje ima u raznim veličinama može vam pomoći da prespojite crevo i pokrenete se iz mesta.

11. Kanister za gorivo

Možda na prvu pomisao deluje beskorisno jer pumpi ima na svakom koraku i postoje međunarodne kartice za točenje goriva, ali verovali ili ne možete doći u situaciju da ostanete bez goriva. Na primer, pokazivač nivoa goriva može biti u kvaru ili vas mogu pokrasti, što nažalost, nije tako redak slučaj. Obična kanta zapremine 20 litara, vam može pomoći da prenesete dovoljnu količinu goriva koja vam je potrebna da se pokrente.

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice