Četvrtak, 13 Juna, 2024
NaslovnicaOstaloPauze od 15 minuta, 12 dana na putu i veća fleksibilnost za...

Pauze od 15 minuta, 12 dana na putu i veća fleksibilnost za vozače

Evropska komisija je iznijela prijedlog da standardi radnog vremena budu raznovrsniji u transportu robe i ljudi. Pogledajmo dakle tri prijedloga koje bi mogli koristiti vozači autobusa, ali bi ostali zabranjeni vozačima autobusa.

Kako prenosi “Dziennik Gazeta Prawna”, prijedlog se posebno odnosi na povremeni prijevoz putnika, a samim tim u praksi i turistički prijevoz, na primjer ture. Vozačima koji obavljaju takav posao pružila bi se veća fleksibilnost u pauzama i putovanjima, u skladu sa sljedećim principima:

1. Sposobnost podjele pauze od 45 minuta na tri dijela, od kojih svaki traje najmanje 15 minuta.

2. Mogućnost odlaganja dnevne pauze u slučaju dana sa malo vožnje. Ako dnevno vrijeme vožnje ne prelazi 7 sati, dnevno radno vrijeme se može produžiti za 1 sat. Ako dnevno vrijeme vožnje ne prelazi 5 sati, dnevno radno vrijeme se može produžiti za 2 sata.

3. Mogućnost sedmičnog odmora tek nakon 12 dana rada, kako na međunarodnim tako i na domaćim linijama. Poređenja radi, danas ga vozači turističkih autobusa mogu koristiti samo u međunarodnom saobraćaju.

Sve tri izmjene su u fazi prijedloga, tako da nema sigurnosti da će biti implementirane. Štaviše, Evropska komisija je ovdje već naišla na određeno protivljenje od strane Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta. On tvrdi da bi taj prijedlog povećao pritisak na vozače i mogao bi pogoršati sigurnost zbog umora.

I sama Evropska komisija sve opravdava specifičnošću turističkih usluga. Na primjer, ideja da se odmori od 45 minuta podijele na tri dijela bolje bi odgovarala fiziološkim potrebama putnika, odnosno stajališta za toalet. Međutim, sa stanovišta naše industrije, mogli biste se zapitati zašto se i vozač kamiona ne bi mogao prilagoditi takvim potrebama?

Slučajni Članci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

-Oglas-

zadnje dodano

Komentari