Policija je koristila dron za traženje leda na kamionima – prisiljavajući vozače da se penju na krovove

Objavljeno:

Policija pronalazi sve lakše i lakše načine za provjeru krovova kamiona zimi. Međutim, po ovom pitanju vozači su prepušteni sami sebi i suočavaju se sa teškom i opasnom odlukom. To vrlo elokventno dokazuje gornja fotografija njemačke inspekcije, gdje su službenici letećim dronom snimili prisustvo leda, a vozač je bio primoran da otvoreno krši sigurnosne propise.

Ova policijska akcija odigrala se prošlog ponedjeljka i utorka na državnom putu B253 u centralnoj Njemačkoj. Tamošnji službenici su dronom tražili kamione prekrivene snijegom ili ledom. Utvrđeno je ukupno 19 ovakvih slučajeva, a svaki je završio odlaskom vozila na parking. Tamo su vozači kažnjeni od 80 evra, po jedan kazneni poen (od dozvoljenih osam), i zabranjeno im je dalje kretanje do čišćenja krovova. U mnogim slučajevima to je značilo izbacivanje komada leda debljine oko 2-3 centimetra, navodi policija.

Na fotografijama koje je objavila policija vidi se sam dron, pretresena vozila i proces čišćenja krova od strane jednog od privedenih. Na njemu se vidi kako se vozač popeo uz merdevine na tandem pune veličine i pod nadzorom policije metlom uklanjao sneg. Upravo ovu situaciju nazvali smo gore navedenim kršenjem propisa o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Njemačko zakonodavstvo je u tom pogledu vrlo restriktivno: čak i na visini većoj od 1 metra definira se kao „rad sa rizikom od pada“. Nešto poput ovoga zahtijeva korištenje sigurnosnih šina ili možda posebnih sigurnosnih pojaseva sa fleksibilnim elementima koji apsorbiraju energiju. Svi ovi predmeti moraju biti odobreni i pregledani od strane odgovarajuće ovlaštene osobe najmanje jednom godišnje. Štaviše, i sam zaposleni mora proći posebne medicinske preglede kako bi se osiguralo da će njegovo tijelo sigurno preživjeti pad dok nosi zaštitnu opremu. Ukratko, legalno obavljati ovakav posao na kamionu, tj. na visini od 4 metra angažovati stručnjaka ili policija postaviti rampu sa zaštitnom ogradom na mjestu pregleda. Međutim, kao što vidite, policija je zažmirila na ova pravila…

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice