Posljedice pucanja gume na kamionu : udar u drvo, 7-satna operacija i rehabilitacija

Objavljeno:

Početkom avgusta internetom je kružio pomenuti snimak napravljen na poljskom putu broj 919, kod Raciborža. Tu možete vidjeti Volvo FH, kojem je izletio prednji lijevi kotač. Šta se dalje dogodilo u ovom slučaju? O tome je govorio prijatelj povređenog vozača.

Kako se ispostavilo, kamionom je upravljao vozač, a ujedno i prevoznik, koji je nakon dugogodišnjeg mukotrpnog rada ostvario san o posjedovanju vlastitog kamiona. Neposredno prije nesreće uspio je čak i tegljač zamijeniti novijim, a u junu ove godine iznajmio je i poluprikolicu. Dakle, sve je teklo po planu do petka, 4. avgusta, kada je vozač otišao kući. Bio je na samo 2 minute od kuće kada je pukla lijeva prednja guma.


Iznenadni gubitak pritiska bukvalno je izbacio kamion sa puta i, nažalost, poslao kamion u obližnje drveće. Kabina je djelimično otrgnuta od šasije, karoserija je smrskana na lijevoj strani, a sile koje su pratile takav udar uspjele su savijati okvir Volva. Vozač je zaglavio u kabini i zadobio je veoma teške povrede.

Život vozača je spašen zahvaljujući efikasnoj akciji spašavanja sa medicinskim helikopterom, koja je uslijedila nakon sedmočasovne operacije. Sada čovjeku predstoji rehabilitacija, a povratak u transportnu industriju je malo vjerovatno da će se dogoditi u bliskoj budućnosti.

Ovaj incident je još jedan primjer ogromnih opasnosti od pucanja guma i kako jedan takav događaj može pokvariti čitave životne planove. I teško je shvatiti da industrija tek treba da pronađe efikasno rešenje za tako uobičajen problem o kojem se raspravlja godinama…

Zadnje objavljeno

Predstavljamo

Ne možete kopirati sadržaj ove stranice